adóforintFidesz

Sas István 2023. március 26. 15:15 2023. márc. 26. 15:15

A kormánypárti propaganda naponta többször szidja a „dollárbaloldalt", vagyis valójában a sokszínű ellenzéket, amely szerinte külföldi ügynök, mert dollárokat kapott a választási kampány finanszírozására. Nekem erről az jutott eszembe, hogy az Orbán-pártot ezentúl adóforintFidesznek kellene hívni.

Úgy gondolom, hogy az adóforintFidesz név sokkal súlyosabb bűnre utal annál is, mint amit a NER-t kiszolgáló politikusok és a médiájuk állítanak a dollárbaloldal elnevezéssel. Ennek szerintem alapvetően két oka van. 

Az első, hogy az adóforintFidesz nagyságrendekkel több pénzt költ propagandára és kampányra, mint amennyit az ellenzék tud. Nem egy nagyságrenddel, hanem legalább kettővel... Ez pedig önmagában a választások elcsalását jelenti, amit persze kiegészít a választási körzetek átszabása és a választási törvény átírása. A talán legfontosabb változtatás a választás egyfordulóssá alakítása volt, ami az összefogás kialakításáig lehetetlen helyzetbe hozta az ellenzéket. Magyarországon így még kevesebb mint 50 százalék szavazattal is lehetett kétharmados többséget szerezni.

A másik ok egy súlyos erkölcsi kérdés. Lehet jogilag tiltani külföldi adományok elfogadását (különben is, a jogot bármikor hozzá lehet igazítani a NER terveihez), de magánemberek és civil szervezetek adományait elfogadni szerintem erkölcsileg nem bűn, mivel azt a pénzt szándékosan, az adományozó tudtával adják. A Fidesz viszont az adózó állampolgárok beleegyezése, sőt, nagy részük tudta nélkül nyúlja le, használja propagandára és kampányra (is) az adóból befolyó milliárdokat!