Ballagunk együtt a vágóhídra

Németh Péter 2024. január 6. 14:00 2024. jan. 6. 14:00

Itt vagyunk az új esztendő első hétvégéjén, és máris tovaszállt a szokásos reménykedés. Valahogy úgy vagyunk vele – gondolom nem csak én, sokan mások –, hogy racionálisan tudjuk, semmi okunk az optimizmusra, mégis hiszünk. Hiszünk abban, hogy az évforduló hoz valami újat, jobbat, hogy ér bennünket valami kellemes meglepetés...

Ám hamar kijózanodunk, elég pár nap és máris látjuk, tudjuk: csak az folytatódik, mint a mögöttünk hagyott évben. Hiába a sok jókívánság, a sok fogadalom, a lencsefőzelék. Továbbra is azok gazdagodnak, akik eddig, változatlanul azoknak van szerencséjük, akiknek eddig, a tolvajok lopnak, a kicsik lebuknak, a nagyokat semmi baj nem ér... És hát persze a politikában sincs változás: a hazugság változatlanul tort ül, a hazugokat semmi bántódás nem éri.

Igen: december 31-én, éjfél körül még reménykedünk: január 1. hozhat változást. De nem hoz. Sőt: 2024 még keményebb lesz, mint voltak az elődei. Keményebb lesz, mert választások jönnek, és mint minden választásnak, ennek – ezeknek – is nagy a tétjük. Mert látszólag az uniós szavazás kevés izgalmat vált ki, a legtöbb országban még csak különösebb érdeklődés sem kíséri, de nálunk ez másként van. A Fidesz eleve megnövelte az izgalmat, amikor összepárosította az önkormányzati választással, félretéve minden észszerű érvet, ráadásul azzal a hazug retorikával megspékelve, hogy ez így olcsóbb, és a kormány vigyáz a pénzünkre.

Ugyan ki hiszi el ennek az adminisztrációnak, hogy bármit azért tesz, hogy olcsóbbá tegye; nagy eséllyel senki. De a társadalom többségét nem is érdekli; ugyan miért pont az érdekelné az embereket, hogy milliárdokkal többe is kerül, ha egyszer pont a gondolkodásról szoktatták le őket. A politika nem az ő dolguk; az új esztendőben sem lesz az.

Orbán Viktor most azt a célt állította maga elé, hogy az európai rendszert, az uniót kell átalakítani, el kell hitetni, először a magyarországi szavazókkal, hogy ez a tét, és ha ezt el akarják érni, akkor a lehető legtöbb mandátumot meg kell szerezni. Ehhez viszont szavazókra, szavazatokra van szükség, ahhoz pedig növelni kell a tétet. Növelni, mégpedig oly módon, hogy az uniós szavazás mellé kell tárasítani azt, ami tényleg mindenkinek fontos lehet: az önkormányzati választásokat. Hogy ehhez nem pusztán törvényt kell módosítani, át is kell lépni a törvény szabta határokat, igazán nem okoz problémát. Hallottak önök akár a pártok, akár az emberek részéről felháborodást, tömeges ellenállást, amiatt, hogy fél év ex lex állapotot teremtett a hatalom, hogy júniustól októberig nem érvényesül a szavazás végeredménye, mert azt az öt hónapot senkitől nem lehet elvenni, akit öt éve, öt évre megszavaztak? Nem hallhattak: mert ez még az ellenzéki pártokat sem érdekelte. Mint az ökröket, úgy hajtotta be a szereplőket a Fidesz ebbe a törvénytelen állapotba, mert hát ebben az országban bármit meg lehet csinálni.

És meg is csinálnak.

Lesz tehát júniusban, egyszerre, két szavazás. A hatalom számolatlanul költi rá a pénzt. Előbb úgy írtam le: a pénzét, de kijavítottam, mert ez a pénz nem az övé, legalább annyira a mienk is, csak éppen nekünk, vagy a jelenlegi kormányt nem szívlelőknek nem jut belőle. Simán – és itt egy újabb törvénytelenség – a költségvetés forrásait használja a kampányhoz (gondoljanak például a népbutításra használt nemzeti konzultációra), és a társadalom megtévesztésére használja a nyilvánosság fórumait. Sikerpropagandát közvetít, rádiókban, televíziókban, közterületi reklámfelületeken, ugyanakkor ennek lehetőségét elveszi az ellenfeleitől. Gondoljanak arra, hogy a miniszterelnök az év végén hány és hány interjút adott, telis-teli hazugságokkal, mondatai beborították a nyilvános fórumok kilencven százalékát. És ez nem lesz másként az új esztendőben sem.

Sőt.

Kreált ügyek sokaságával fogják hülyíteni az országot; hadd emlékeztessek az éppen most futó Budapest bérlet ügyére. És ez az ügy sem szól másról, mint a választók megtévesztéséről, összezavarásáról, arról, hogy sem az ellenzéki városvezetés, sem pedig az európai irányítás nincs jó kezekben. Ugye nem felejtették el a Városháza-gate ügyet, amelyről utóbb kiderült, hogy a fideszesek hazudtak, becsaptak bennünket. Ugyan-ugyan... Dehogy emlékeznek rá! Már rég a feledés homálya borítja azt is, hogy ami történt, az szemenszedett manipuláció volt, és pont a hatalom képviselői, megbízottjai követtek el bűncselekményt, nem pedig a főváros vezetői. A lényeg ugyanis nem más: botrányok generálása, mert Orbánék pontosan tudják: a választókat már rég nem érdekli az igazság, a valóság, elég, ha elültetik az emberek fejében: ha nem a Fideszre szavaznak, akkor baj van, baj lesz.

Pedig baj akkor lesz, ha mégis minden marad a régiben. Jó, tudom: idáig éppen arról írtam, hogy az új év nem hoz semmilyen változást. A hatalom hazudni fog, éjjel és nappal és napközben, a hatalom csalni fog, amikor és ahol csak érdekében áll, a hatalom kivesz minden lehetséges forintot a közös pénzből, a hatalom elvesz tőlünk minden lehetséges forintot, a hatalom, ha kell, újra átírja a törvényeket, a hatalom következmények nélkül követ el törvénytelenségeket. És igen: ebben nem lesz semmilyen változás. Erre már az első napok megtanítottak bennünket. Változás akkor lehet, lesz, ha a társadalom többsége átlátja, milyen rendszert szolgál. Ha az emberek rájönnek arra, mégsem ökrök, akiket arra tartanak, hogy engedelmesen ballagjanak a vágóhídra.

Túlzás vágóhídról beszélni? Látszólag az, de ténylegesen mégsem. Mert egy olyan rezsimet éltetünk tovább a szavazatainkkal, amely számára pont a mi életünk, a mi létünk nem fontos; kizárólag a hatalom megragadása, és megtartása a lényeges, helyi, országos, és európai szinten is. Addig van ránk szükség, amíg rájuk szavazunk.

Ez a mi demokráciánk, mindaddig, amíg fel nem ébredünk.

De hihetünk-e abban, hogy 2024 lesz a felébredés éve?