Gulyásnak nem Ádertől kellett volna elnézést kérnie Gulyás miatt, hanem a tisztességes magyaroktól

Föld S. Péter 2021. április 16. 11:31 2021. ápr. 16. 11:31

Van egy jó hírünk: a kormány értékrendjével ellentétesek Gulyás László rasszista megnyilvánulásai. Mindezt Gulyás Gergelytől tudjuk, a csütörtöki kormányinfón tette közkinccsé a kancelláriaminiszter a kormány véleményét, és ha nem is teljesen, de kicsit azért megnyugodtunk. Idáig ugyanis sokan azt hihették, hogy a kormány ajánlására Áder János azért tüntetett ki egy rasszista professzort március 15-én, mert egyetért a nézeteivel. Most kiderült, hogy sajnálatos félreértés történt: a kormány azt hitte, hogy Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára csupán nemzeti, polgári és konzervatív értékrendet képvisel, és ezért támadják őt azok, akiknek nem tetszik, hogy a professzor az amerikai elnököt félhülyének, alelnökét pedig fekete ribancnak nevezte.

A kormány tehát mossa kezeit, mert Gulyás Gergely állítása szerint nem tudták, hogy Gulyás László vállalhatatlan nézeteket hirdet az előadásain. Meg mindemellett szexista is valamelyest, aki nemcsak azt a vágyát osztotta meg a hallgatóságával, hogy Claudia Schiffert el tudná képzelni a hálószobájában, hanem azt is kérte tőlük, hogy – vigyázat, idézet következik – „a szőke nagycsöcsű hallgatónők üljenek az első sorokba”.

Gulyás Lászlónak, aki természetesen csak távoli névrokona Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel adományozta Áder János államfő. Gulyás Gergely a kormány nevében most elnézést kért Ádertől, amiért megtévesztették, és egy olyan ember nevét terjesztették fel kitüntetésre, aki nem méltó erre az elismerésre.

Mielőtt tovább haladnánk, megjegyeznénk, hogy a kancelláriaminiszternek nem Áder Jánostól kellett volna elnézést kérnie, hanem azoktól a magyar emberektől, akiknek háborog a gyomruk a rasszizmustól, viszolyognak a kormányzati szintre emelt kirekesztéstől, gyűlöletkeltéstől, uszítástól.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy „a kormány ezekről a kijelentésekről korábban nem tudott, és ha tudtak volna, akkor nem terjesztették volna fel kitüntetésre a történészt.” Ha igaz, amit a kancelláriaminiszter állít, akkor ezt azt jelenti, a kormány korábban mindössze annyit tudott Gulyás Lászlóról, amit ő magáról hirdetett: hogy a nemzeti, polgári és konzervatív értékrend képviselője. Ez pedig elegendő volt arra, hogy – kiegészülve egyéb neki tulajdonított szakmai kvalitásokkal – felterjesszék egy magas, ám mostantól némileg lejáratott, és ezért a korábbinál kevesebbet érő kitüntetésre.

Nem jó, ha valaki nem tudás birtokában, hanem bemondás alapján dönt. Ha egy beláthatatlan kanyarba kezdünk előzésbe, drótot dugunk a konnektorba, vagy, teszem azt, nekitámaszkodik a forró vaskályhának. És az sem jó, hogy – ezek szerint legalábbis – Orbán Viktor sem tudta, hogy kicsoda Horthy Miklós, amikor évekkel ezelőtt kivételes államférfinek nevezte az egykori kormányzót. És Schmidt Mária, hiába történész, ugyancsak nem tudta, hogy mennyi minden van Horthy Miklós rovásán, amikor azt mondta róla, hogy a kormányzó visszaadta a magyar nemzet önbecsülését.

Ha – és ezt a holokauszt mai emléknapján ki kell mondani – az a magyar nemzet önbecsülése, hogy Horthy Miklós zsidó származású magyarok százezreit segítette a halálba, akkor köszönjük szépen, inkább ne adja vissza senki ezt az önbecsülést.

Inkább nézzék meg alaposabban, hogy kit tüntetnek ki március 15-én.