Hogy kerül a Yeah a Nemzeti dalba?

Bánó András 2022. március 13. 16:15 2022. márc. 13. 16:15

Úgy látszik, vannak, akiknek már a Nemzeti dal sem szent! Az a vers, ami igazán legendássá tette Petőfit, most gellert kapott. A Nemzeti dalt amúgy Tolcsvay László egyszer már megzenésítette, de a regnáló hatalom bálványozói úgy gondolták: itt az idő (most vagy soha) át kell írni a megzenésített verset.

Vajon miért? Csak nem azért mert egy liberális felfogású zeneszerző írt hozzá hangjegyeket? 

És ha már átírták, akkor felvonultattak hozzá egy kormányt támogató garnitúrát. Varga Miklós, Pataky Attila, Nagy Feró, Sasvári Sándor és Muri Enikő tátognak a playbackre. Nagy Szilárd és Ragány Misa dolgozták fel újra a megzenésített verset. Talán azt gondolhatták, Tolcsvay László egyszemélyes verziója már elöregedett, a többszemélyes Fidesz-imádók együttese majd jobban megszólítja a fiatalokat. 

Nem tudok másra gondolni, mint hogy a fiatalok miatt kerülhetett be a zenés klipbe 3 perc 42 másodpercnél – miközben előtte épp az hangzik el, hogy „áldó imádság mellett mondják el szent neveinket – Muri Enikő egekbe szárnyaló kiáltása: OH YEAH!!!

Lehet, hogy a cél nemes volt, de az ízléstelenség óriási. Egy Nemzeti dalba belekomponálni az OH YEAH-t elképesztő! Az erről megkérdezett TolcsvayLászló azt válaszolta: „Szomorú vagyok”.

Én meg dühös.