Karanténkormány

Föld S. Péter 2020. augusztus 30. 09:16 2020. aug. 30. 09:16

Egy héttel ezelőtt, szombaton, egy kormányzati résztvevőkkel súlyosbított partit rendeztek Schaller-Baross Ernő Balaton-felvidéki kúriáján, s mint utóbb kiderült, az ott résztvevő Hollik István megfertőződött. A partin számos kormánytag vett részt, miniszterek, államtitkárok, fideszes képviselők, akik miután Hollikkal is érintkeztek, az előírások szerint, rövid időre karanténba kerültek.

Rövidebb időre, mint az átlagos magyar polgár, mert amilyen gyorsan csak lehetett, elvégezték rajtuk a vírustesztet, és kiderült, hogy Hollikon kívül csak Trócsányi László EP-képviselő fertőződött meg, a többiek tesztje negatív lett.

Schaller-Baross Ernő nevét eddig nemigen hallottuk, mostantól annyi tudunk róla, hogy helyettes államtitkár, és van egy kúriája a Balaton-felvidéken. A kerti partit – mintegy száz illusztrissal – egyébként az Alapjogok Központ szervezte. Hogy a költségeket ki állta, azt nem tudni, ha megkérdezik, vélhetően ugyanaz lesz a válasz, mint Szijjártó Péter adriai hajókázása esetén: közpénz nem került felhasználásra. Pedig, hát bizonyára került, hiszen az érintettek vélhetően szolgálati autóikkal érkeztek a helyszínre, és az sem kizárt, hogy a kertben és környékén, miután egy sor védett személy is a meghívottak között volt, szép számmal voltak közpénzből fizetett biztonsági emberek.

Orbán Viktor a Havasi Bertalantól származó hivatalos megfogalmazás szerit, nem érintett az ügyben, ő tehát nem volt ott és nem fertőződött meg, így azután nem is került karanténba. Róla csak annyit tudunk, hogy augusztus 20-a után nyoma veszett, szokásos pénteki rádióinterjúja is elmaradt, viszont szombaton reggel a Facebookon egy fotóval jelentkezett. Elszánt személyt láthattunk a képen, a felirat is sokatmondó. Határőrizet. 

Vagyis, a miniszterelnök a helyén van, teszi a dolgát, a határt továbbra is őrzik, sem a migránsok, sem a vírus nem léphet át rajta. Utóbbit persze csak remélni lehet, miután bejelentették, hogy szeptember 1-jétől lezárják a határokat, külföldiek csak indokolt esetben – igazolt negatív vírusteszttel – léphetnek be Magyarországra. A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok hazajöhetnek, de nekik karanténba kell vonulniuk, legalábbis addig, ameddig nem igazolják két teszttel, hogy nem fertőzöttek.

Szeptember 24-én viszont mintegy hatezer külföldi érkezik majd hazánkba, háromezer német és ugyanennyi spanyol. Nálunk rendezik ugyanis a labdarúgó Szuperkupa döntőjét, és a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy – kísérletképpen – ne zárt kapus meccsen, hanem nézők előtt mérkőzhessen meg a Bayern München a Sevillával. Lesz 14 ezer magyar szurkoló is a 190 milliárdért épített, amúgy 60 ezer nézőt befogadni képes Puskás stadionban. A FIFA kísérletnek tekinti a Magyarországon megrendezett mérkőzést, a járványügyi tapasztalatok – megnő-e a betegek és a fertőzöttek száma, vagy sem – függvényében dönt a továbbiakról, vagyis, hogy engedélyezi-e, hogy nézők előtt futballozhassanak a nemzetközi porondra kijutott csapatok, vagy továbbra is zárt kapuk előtt kell játszaniuk.

Ez így persze elég necces, de tudjuk, hogy kockázat nélkül nincs rizikó. Mint ahogyan azt is tudjuk, hogy a határok lezárása csak egy – igaz, fontos – része a járvány elleni védekezésnek. Mert idehaza is egyre nő a fertőzöttek és a megbetegedettek száma, nem minden vírus külföldről érkezik. Idehaza is képesek vagyunk „előállítani” a betegséget. 

Hogy a határok lezárásán kívül, milyen más szigorításokat tervez a kormány, azt egyelőre nem kötötték az orrunkra. Remélhetőleg ők már tudják, hogy mire készülnek, és nem kapkodnak összevissza, amikor már szemmel láthatólag is köztünk van a baj.