„Kérdezz valamit, s én megfelelek”

Sebes György 2021. november 20. 07:00 2021. nov. 20. 07:00

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járvány mostani szakaszában az a legfontosabb, hogy az ország működőképessége biztosított legyen. Ezt tekinthetjük a legutóbbi Kormányinfo kulcsmondatának, amelyet egyébként egy újságírói kérdésre válaszolva mondott el Gulyás Gergely. Sok minden más is elhangzott azonban, és jónéhány olyan kijelentés, aminek nem kellett volna. 

Bizonyára sokan emlékeznek arra a kis versikére, amelyet Micimackó énekelt, amikor meglátogatta a mindig depressziós Fülest. Ez volt az: „Nyáron nyaralok, télen telelek, / a Trotechnikus az mindig Elek, / kérdezz valamit, s én megfelelek, / nyáron nyaralok, télen telelek”. Érdekes lenne tudni, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter eme nagy életbölcsességet tükröző négysorost szem előtt tartva készül-e a Kormányinfókra. Hiszen Gulyás Gergely – állandó társával, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel – arra biztatja a szeánsz résztvevőit, hogy kérdezzenek valamit. És ő megfelel. Mindenre. Arra is, amihez semmi köze. 

A kancelláriaminiszter hivatali kötelességei közé tartozik az is, hogy tájékoztassa az újságírókat – és rajtuk keresztül – a nagyérdemű közönséget a kormány döntéseiről. Gulyás Gergely meg is teszi. A maga kissé száraz, néha monotonnak tűnő stílusában elmondja, ami az állampolgárokra tartozik. Járvány idején persze főleg azokról az intézkedésekről esik szó, amelyekkel mérsékelni lehet a veszélyeket. Igaz, a koronavírus elleni küzdelmet leginkább a szakemberekre kellene bízni, de a kormány bizonyára az ő véleményüket megfontolva alakítja ki álláspontját és hozza meg határozatait. Vagyis a Kormányinfónak ez a része teljesen rendben van. Még az is, hogy – nem is kicsit – propagálják a jóságos kormány lépéseit, például amikor a rezsicsökkentés szerintük áldásos hatásairól, vagy újabban a benzinár maximálásáról van szó. 

Ám aztán elkezdődik egy olyan színjáték, amely méltó a bevezetőben idézett kis versike szelleméhez. Itt már szükség van a válaszadó rutinjára, felkészültségére és politikai tapasztalatára is. Szót kapnak ugyanis a média munkatársai. Egyik részük az, amely nem feltétlenül szimpatizál a jelenlegi hatalommal. Ennek megfelelően, igyekeznek valódi kérdéseket feltenni, amennyiben lehetőséget kapnak rá. Sajnos, az ő esetükben gyakran elfogy az idő, majd talán legközelebb tessék jelentkezni. De ha mégis kérdezhetnek, a miniszter egy semmitmondó válasszal próbál kitérni, netán elérti a problémát, vagy kifordítja és az ellenzék elleni támadásra használja fel. 

Sokkal inkább hasonlít viszont egy színházi előadásra az a rész, amikor a baráti sajtó képviselői kerülnek sorra. Őket eléggé el nem ítélhető módon „lakájmédiának” is szokták nevezni, pedig csak a kötelességüket teljesítik: gondosan alákérdeznek és lehetőséget nyújtanak a miniszternek, hogy elsüsse a gyakran hallott, ezerszer ismételt, ám mégis fontosnak vélt kommunikációs paneleket. Ilyenkor nem számít az sem, hogy végül is a Kormányinfón lennénk, nem pedig egy fideszes pártrendezvényen. Vagyis Gulyás Gergelynek nem a saját – vagy pártja – véleményét kellene tolmácsolnia. Csakhogy szándékosan esik ki a szerepéből és válik hirtelen miniszterből fideszes harcossá. Mondhatni, szeme sem rebben, amikor olyan kérdésekről foglal állást, amikhez a kormánynak sok köze nincs.  

Legutóbb – csütörtökön – például hosszasan foglalkozott a Városháza ügyeivel. Így lényegében csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely már napok óta tart és egyértelmű célja, hogy befeketítse Karácsony Gergelyt és csapatát. Megfelelt a rezsicsökkentést bíráló ellenzéki véleményekre is. Nem mulasztotta el megemlíteni, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje „Gyurcsány Ferenc embere”. Alkalmat talált arra is, hogy csatlakozzon az egyik nagyvállalkozó lejáratására indult mozgalomhoz is, ami azután kezdődött, hogy kiderült, Bige László pénzzel is támogatta Márki-Zayt. Szükségesnek tartotta továbbá, hogy – kérdésre persze – hozzászóljon a Jobbik elnökének lakásbérléséhez is. Mintha már bizonyított tény lenne, hogy Jakab Péter visszaélést követett el.

Csak néhány kiragadott példa arra, hogy Gulyás Gergely jobban teljesít. Kell is neki, ha nem akar lemaradni a párt és a kormány többi megmondóembere mögött. Ezek a funkcionáriusok egymással vetélkedve, egymást felülmúlva igyekeznek bizonyítani a vezérnek, hogy alkalmasak posztjukra és a legfelsőbb szeretetre. Példát vesznek egyúttal Orbán Viktorról, aki szokásos péntek reggeli – interjúnak álcázott – rádiós szózatában ugyancsak szívesen bírálja az egyszerűen csak „baloldalnak” aposztrofált egységes ellenzéket. Amit pedig ő mond, azt sokáig visszhangozzák emberei szerte a médiában. 

Szegény Gulyás Gergely a többiekhez képest kivételes helyzetben van. Neki ugyanis a miniszterelnök előtt kell beszélnie, vagyis csak a Fidesz-kommunikáció általános paneljeiből építkezhet. Ez a hátrány azonban az előnye is, hiszen mindenki – még Orbán Viktor előtt is mondhatja el, amit a közönség tudtára akarnak adni. És ebbe a konstrukcióba ezek szerint az is belefér, hogy olyan kérdésekről beszél, amihez a kormány képviselőjének hivatalosan aligha kellene hozzászólnia. Sőt. 

Ám a kancelláriaminiszter mindenre megfelel. És ez megfelel a hatalomnak is. Amíg övék a kormány és az info.