Kósa Lajos kilépett a Fidesz komfortzónájából, találkozik Karsai Dániellel

Föld S. Péter 2023. december 7. 14:45 2023. dec. 7. 14:45

Karsai Dániel volt az ATV reggeli műsorának vendége csütörtökön. A 46 éves, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, saját, valamint mások emberi méltóságáért harcoló alkotmányjogász ekkor már túl volt a strasbourgi meghallgatásán, és azon a megaláztatáson is, hogy bár Bedő Dávid momentumos képviselő meghívta a parlamentbe, a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandó szóba állni vele. Részvétlenül, fejüket elfordítva mentek el a folyosón kerekesszékben ülő beteg ember mellett, egyedül Kósa Lajos szólt hozzá, s elmondta, hogy bár épp nem ér rá, de a közeli napokban hajlandó vele találkozni.

Ez a beígért találkozás jön létre jövő kedden. Mindezt Karsai Dániel jelentette be az ATV reggeli műsorában, ahol két ügyvéd társaságban vendégként szerepelt. Rögtön szögezzük le, hogy Kósa Lajos gesztusa – kormánypárti képviselőtársaival ellentétben – emberi megnyilvánulásról árulkodik, s ez akkor is értékelendő, ha nem tudhatjuk, mi a célja ezzel.

Kósa ugyanis a Fidesz egyik alelnöke, vagyis, a Belső Párt prominensei közé tartozik, másfelől viszont még a Fideszen belül sem mindenki veszi őt komolyan. Ezért persze ő maga is sokat tett, furcsa, néhol zavaros megszólalásai – például a fémkupakok áfájáról tartott, máig emlékezetes magyarázata, vagy a huszik és a tuszik kapcsolatát elemző értekezése – kapcsán sokaknak az a véleménye, hogy nem Kósa a legélesebb kés a fideszes fiókban. Pedig abban a pártban, ahol Németh Szilárd alelnök lehet, Deutsch Tamás pedig EP-képviselő, ott nagy a verseny és a tolongás.

Kósa gesztusát akkor is értékelni kell, ha nem tudhatjuk, mi áll mögötte, Normális üzemmenetben ezen nem is kellene gondolkodnunk, természetes volna ugyanis, hogy még egy kormánypárti politikusnak is lehetnek emberi érzései. Magyarországon azonban már egy ideje nem normálisak a viszonyok, itt szinte semmi nem az, aminek látszik, mert az érvényes, amit Orbán Viktor néhány évvel ezelőtt az Ericsson népligeti székházának avatásán mondott: nekünk a valóságot kell magunk felé hajlítanunk.

Ez utóbbinak számos jelét tapasztaljuk, legutóbb például akkor, amikor a Hírklikk cikke nyomán kiderült, hogy csak a KSH sajátos számításai miatt kerülhetett tíz százalék alá (9,9 százalék) az infláció, amely – és ezzel nem szokott dicsekedni a kormány – még így is a legmagasabb az Európai Unióban.

Kósa Lajos mostani, emberinek is mondható megnyilvánulása csak a társaival összehasonlítva üdvözlendő, önmagában természetes gesztusnak kellene lennie. Ám, mivel a fideszes politikusok átlagos empátiája a béka feneke alatt van – Gulyás Gergely cinikusan jobbulást kívánt Karsai Dánielnek –, mégiscsak értékelni kell Kósa Lajos mostani felajánlását.

Más kérdés, hogy Karsai Dániel, vagy bárki más, aki ebben az országban érintett az eutanázia ügyében, mire megy Kósa gesztusával, főleg, hogy még azt sem tudhatjuk, mi áll a volt debreceni polgármester, Fidesz alelnök felajánlása mögött. Egyeztetett-e Orbán Viktorral, kért-e engedélyt a Főnöktől a Karsai Dániellel való találkozáshoz, vagy csak a saját szakállára cselekedett?

Bármi is legyen, Kósa „bejelentkezése” Karsai Dánielhez, jelzésértékű. Nem annak a jele, hogy egy fegyelmezett fideszes pártkatonában is megszólalhat a lelkiismeret, hanem, hogy Orbán Viktor pártjában odafigyelnek a közhangulatra és nem akarnak még a valóságosnál is elutasítóbbnak, könyörtelenebbnek látszani.