Kövér és Orbán éles vitája…

Németh Péter 2021. július 12. 08:41 2021. júl. 12. 08:41

Mondhatja-e Kövér László magyar állampolgár, hogy Magyarországnak jobb lenne, ha nem tagja az Európai Uniónak? Természetesen mondhatja: Kövér László magyar állampolgárt megilleti a szólás szabadsága, a szabad vélemény-nyilvánítás, azaz joga van úgy vélekedni, hogy ma nem szavazna arra, hogy lépjünk be az unióba.

No, de van-e joga Kövér László országgyűlési képviselőnek, a Parlament elnökének ezt a véleményt megfogalmazni. Lehetséges-e, hogy a Fidesz, azaz a kormánypárt egyik vezető embere EU-ellenes gondolatokat fogalmazzon meg nyilvánosan. Erre a kérdésre már sokkal nehezebb a válasz. Mert ugyan miért ne illetné meg az Országgyűlés elnökét is ez a szabadság, de még a Fidesz egyik vezetőjeként is szembeszállhat saját párttársaival, többek között a miniszterelnökkel. Vagyis a kérdésekre egyértelműen is válaszolhatunk: Kövér László magyar állampolgár, Kövér László, a T. Ház elnöke, lehet unió-ellenes, és ennek hangot is adhat.

Más kérdés, hogy ezeket a gondolatait nem vitában fogalmazza meg, nem úgy, hogy kezébe veszi a mikrofont, és kijelenti: nem értek egyet Orbán Viktorral. A miniszterelnök ugyanis eddig, noha sok-sok, a szervezet értékeit farba rúgó törvényt alkottatott meg a parlamenttel, de mindig hozzáfűzte: ő a közösség oldalán áll, eszébe nem jut azt elhagyni, sőt, inkább azon dolgozik, hogy megreformálja azt. Ilyen vita azonban nincs, nem is elképzelhető, hogy legyen. Főként azért nem, mert míg Kövér meglehetős faragatlansággal fogalmazva hangoztatja a véleményét, Orbán – miközben ugyanazt gondolja, mint párttársa – igyekszik a kettős beszéd nyelvezetét használni, úgy tenni, mintha…

Ha innen nézzük, akkor sokkal tisztességesebb Kövér. Bármennyire is ordenáré módon fejti ki álláspontját, de legalább egyértelműen. Ő vállalja, hogy utálja Európát, utálja ezt a közösséget, noha annak pénzét azért elfogadja. Illetve: Kövér, ez ügyben, nem tesz semmit, országgyűlési elnökként nincs találkozója az EU-s pénzekkel, vagyis nyugodtan átlépheti azt az apróságot, hogy onnan rengeteg euró érkezik és segíti – többek között – az ő működését, létezését. Orbán viszont tartja a markát, miközben szembeköpi – Kövérrel együtt, persze – azokat, akik a pénzt adják neki.

De hagyjuk most egy picit magára Orbánt, foglalkozzunk továbbra is Kövérrel. Azzal a politikussal, aki – egyes vélemények szerint – a Magyar Köztársaság elnöki címének várományosa. Azt ugye tudjuk, hogy a halk szavú Áder jövő év elején, még az országgyűlési választások előtt távozik, letöltötte két ciklusát, és hazánkban csak két egymást követő alkalommal lehet bárki köztársasági elnök, utána el kell köszönnie hivatalától. Épp ezért indult meg a találgatás: vajon ki követheti az elnöki székben Áder Jánost. A Fideszt, és a hajdani kollégiumi szobatársakat ismerve, logikusan került szóba Kövér neve. Meg is kérdezték őt erről, de nem adott választ. Illetve azt hangsúlyozta, hogy korai még erről beszélni. Válaszából egyrészt az derül ki, hogy egyáltalán nem lehetetlen a Várba költözése, de nem is kell ezt nekünk tudni. Mármint azt, hogy az országgyűlési választásokat megelőző parlamenti szavazáson kit jelöl majd a Fidesz az állam élére.

Hát igen: miért is tartozna ránk, egyszerű állampolgárokra, hogy ki lesz a köztársaság – formailag – első embere; ez a tudás és döntés kizárólag Orbán Viktort illeti meg. Abban az országban tehát, ahol arra a kérdésre keres a kormány választ, hogy elegünk van-e már Brüsszelből, vagy Soros Györgyből, vagy arra, hogy akarunk-e több pénzt kapni (emeljék-e fel 200 ezer forintra a minimálbért), nos, abban az országban arra egyáltalán nem kíváncsi a hatalom, hogy kit szeretnénk államelnökként látni. Illetve már azért is az orrunkra koppint, ha egyáltalán firtatjuk ezt a kérdést; egyáltalán nincs semmi közünk hozzá.

Ám, le kell nyelnünk a békát, ilyenek a törvények, illetve ha nem ilyenek, akkor a Fidesz majd változtat rajtuk, hogy ilyenek legyenek. Ezért aztán maradjunk csak az írás eredeti témájánál: mondhatja-e Kövér László, potenciális államelnök, hogy Magyarországnak az EU-n kívül van a helye? És, ha csak teoretikusan közelítjük meg a kérdést, biztos, hogy azt kell mondanunk: nem teheti. A köztársaság elnökeként ilyet nem mondhat, nem is sugallhat. Ő azonban mondja, sugallja.

Lehet, hogy jobban járnánk, ha házelnök maradna. Persze csak maximum egy-két hónapra. Amikor már az országgyűlés amúgy sem ülésezik.