Kubatov arra kérte a fradistákat, hogy ne látsszanak nácinak

Föld S. Péter 2021. szeptember 17. 08:52 2021. szept. 17. 08:52

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a csapat Bayer Leverkusen elleni Európa-liga mérkőzése előtt videóüzenetben kérte a szurkolókat, hogy tartózkodjanak a félreérthető megnyilvánulásoktól, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar nyelvű kirekesztő rigmusokat le szokták fordítani az UEFA-ellenőröknek, így ezek miatt is büntetést kaphat a klub. Kubatov külön kiemelte a rasszista huhogás elkerülésének fontosságát.

„Sajnos sok tanulsággal járt a válogatott meccsünk, ahol néhány tébolyult szurkoló miatt Damoklész kardja most fölöttünk lebeg és arra gondoltam, hogy erről most őszintén fogok beszélni” – mondta a videóüzenetben a Ferencváros elnöke. Arra is kérte a Fradi-szurkolókat, hogy egyik jellegzetes mozdulatsorozatuk, a „szívtől az égig” karlendítés során a jobb mellett, a bal kezüket is használják.

„Van egy dolog, amin változtatni kell: a szívtől égig karlendítés. Beszéltem az ötletgazdával, egy Tóni nevű magyar sráccal, akinek nem volt kirekesztő gondolata, amikor ezt kitalálta. Arra kérném a szurkolókat, hogy ezt kettőzött erővel csinálják. Két kézzel, ne egy kézzel, mert az félreérthetetlen” – mondta Kubatov.

Ami a félreérthetőséget illeti: Kubatov a ferencvárosiak nácinak látszó karlendítésére célzott. Hogy e karlendítés közben az egyes szurkolók fejében  mi játszódik le, vannak-e náci érzelmeik, miközben náci üdvözlésre emelik a karjukat, vagy nincsenek ilyenek, azt persze nem tudhatjuk. Nem látunk bele a szurkolói fejekbe, az viszont biztos, hogy a szív felől induló, magasba lendülő karok a külső szemlélő számára ijesztő és visszatetsző évek szellemiségét idézik.

A nácinak látszó, és sokakban megütközést kiváltó karlendítés Kubatov olvasatában tehát nem azt jelenti, amire majdnem mindenki gondol, hanem azt a gondolatot testesíti meg, amely jelszóként így hangzik: A szívtől az égig. Ezt Kubatov külön is megerősítette, mert, mint mondta, beszélt a karlendítés ötletgazdájával, a Tóni nevű magyar sráccal, aki elmondta, hogy nincsenek kirekesztő indítékok az általa kreált mozgássor mögött.

Néhány évvel ezelőtt, amikor a kormány teleplakátolta az országot Soros György arcképével, nem azért tette ezt, hogy az antiszemitizmust erősítse azokban, akiknek erre az erősítésre amúgy sem volt szükségük. Sőt, semmi ilyen szándéka nem volt a kormánynak, nem azért ábrázolta sátánként Sorost, hogy mint zsidót utálják, hanem azért akarták megutáltatni a magyarokkal, mert a magyar származású amerikai milliárdos mást gondol a világról, mint egykori mentoráltja, az azóta miniszterelnökké avanzsált Orbán Viktor. Az, hogy egyes derék magyar emberek félreértették a plakátok üzenetét, és emiatt Soros arcára ráírták, hogy büdös zsidó, nem a kormány sara. A kormány tényleg nem tehet arról, hogy ez lett belőle, ők csupán megteremtették a lehetőséget, hogy akik azt gondolják Sorosról, hogy büdös zsidó, kifejthessék a véleményüket.

Ugyanígy, a Tóni nevű magyar srácnak sem voltak kirekesztő gondolatai a náci karlendítéshez hasonló náci karlendítés kitalálásakor, tiszta véletlen, hogy rajta és Kubatovon kívül szinte mindenki erre gondolt.

Kubatov egyébként azt ajánlotta a szurkolóknak, hogy a félreértések elkerülése végett, ne csak az egyik, hanem mindkét karjukat lendítsék a magasba, így nem lehet rájuk sütni a nácizmus bélyegét. Szép és nemes gondolat, talán még annyit üzenhetett volna a klub elnöke a náci karlendítőknek, hogy nem elég nem nácinak látszani, nem is kell annak lenni.