„Kulturális” önkényuralom jön?

Gusztos István 2024. március 20. 19:05 2024. márc. 20. 19:05

Az Index birtokába került a minden szempontból elképesztő, a kultúrát durván megerőszakoló, annak természetes autonómiáját kigúnyoló, lábbal tipró „törvénytervezet”.

Totális központosítás

Voltak természetesen előzmények: intézmények megszállása, fideszes uralom alá kényszerítése – de amit terveznek, mindezt új, „magasabb” szintre helyezi.

És nem gatyáznak vele: az EP- és önkormányzati választások után a parlament elé szándékoznak vinni. És senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy az ellenzék – és remélhetően a kulturális szféra autonómiára valamit adó alkotói, az érdeklődő állampolgárok – tiltakozása dacára el fogják fogadni.

A tervezet valóban totális központosítást, minden túlzás nélkül parancsuralmat vezetne be. Lényegében a teljes magyar kultúrát a fideszes intézmények, szervezetek és Döbrögik jármába lökné.

Csak egyetlen kérdés a tervezett intézkedésekhez: ugyan miért is kellene bármit – legyen szó módszertanról, akármiről – bármelyik színháznak „jóváhagyásra” elküldenie Vidnyánszkyhoz, bárkihez?

Erre a kérdésre a mai hatalom csak önkényuralmi választ adhat, ha ad – épeszűt, demokratikusat nem.

Az Index által tárgyalt tervezet annyira abszurd, annyira zsarnoki, parancsuralmi, hogy az még az orbániai viszonyok ismeretében is meghökkentő. Az ember azt mondaná, hogy ennek végrehajtásához már biztosan nem lesz jelentkező – de tudjuk, nálunk mindenre találni „alkalmas” figurákat.

Mindenesetre kíváncsian várom, sikerül-e a teljes magyar kultúrát „feudális nagyurak”, Döbrögik parancsnoksága alá helyezni. Mintha nem volna elég Csák Jánosok, Demeter Szilárdok, Vidnyánszkyk, a pártállami giccs „alkotóinak”, haszonélvezőinek rémuralmát elviselni, eltűrni…

Egyébként az egész elképzelés annyira képtelen, annyira debil, hogy nehéz elhinni: Orbán beleegyezésével dolgozták ki ezt a borzalmat.

Másrészt viszont azt még nehezebb elhinni, hogy Orbániában Orbán tudta, beleegyezése nélkül bármi is a parlament elé kerülhetne. Világos, kicsoda Csák, kicsoda Demeter stb. –  de az is világos, hogy Orbán tudtával, beleegyezésével azok,  akik…