Nekünk mintha a kelleténél kicsit nagyobb adag jutott volna putyinizmusból

Lendvai Ildikó 2022. március 13. 20:15 2022. márc. 13. 20:15

"A gyerekek nemváltó műtéteit az különbözteti meg az orosz inváziótól, hogy az előbbi nincs, az utóbbi meg van"- írta egy cikkében Pető Péter.
Ebből logikusan következik, hogy a kormány az előbbiről népszavazást tart, utóbbiról meg legszívesebben kínosan hallgatna, legalábbis Putyin nevét lehetőleg ki sem mondja.

Azt mondják, a köztévé ukázt is kapott erre. Hiszen ez mindenkit a tegnapi puszipajtási viszonyra emlékeztetne, arra az időre, amikor Orbán tanítómestert látott benne.

Üres duma, hogy az udvarlás csak az olcsó gáz reményének szólt - amely, mint a szakemberek kiszámolták, nekünk semmivel sem olcsóbb, mint bárki másnak, aki hosszú távú szerződést kötött. Arról nem is beszélve, hogy a háborút megelőző napokban megszervezett találkozón végül semmit sem írtak alá. "Van még egy kis dolga a külügyminisztereknek"-magyarázta Orbán. Hogy az orosz külügyminiszternek lesz ennél nagyobb dolga is, azt Putyin már tudta, Orbán talán nem .

Amit Orbán leginkább lemásolt a putyinizmusból, az a rút nyugati "globalizmus" szembeállítása a nemzeti szuverenitással. Most a nemzeti szuverenitás eme apostola bombáz és gyilkol egy szuverén nemzetet Putyin ideológusa: Szurkov szerint a putyinizmus "jelentős exportpotenciállal" bír.

Mi csak tudjuk. Exportáltunk a "Putinka" vodkából is. Mint olvasom, abban különbözik a többi 40 fokos orosz vodkától, hogy nem kell lecsavarni a kupakját: van rajta adagolós kiöntő. Nekünk mintha a kelleténél kicsit nagyobb adag jutott volna putyinizmusból.

Ezért aztán nézhetjük a tévéreklámot, amelyen a szerepét jól alakító, mutatós anyuka óvja kislányát (a családja szép honoráriumot kaphatott a gyerekük áruba bocsátásáért) a csúnya bácsitól, aki szerint őt is fiúvá lehetne operálni.

Ha valódi anyuka volna, és nem fizetett reklámanya, akkor most volna oka valóban félteni a gyerekét. Az iskolai csúnya bácsi nem létezik. De egy másik "csúnya bácsi" vezényletével itt a szomszédban iskolákat és gyerekkórházat is bombáznak.

A családunkban ketten is befogadtak egy-két éjszakára menekülő családokat, gyerekkel. Volt már ukrán házaspár tini lányukkal, aki -ahogy a mi gyerekeink tennék- a telefonján keresgette az osztálytársait: ki Németországban, ki Norvégiába tart. Volt háromgyerekes ogyesszai orosz anyuka, és legutóbb az unokatestvéreméknél négy gyerekes, félig román, félig orosz nyelvű nincstelen roma pár, négy gyerekkel. A legkisebb fél éves.

Ki merné ezeknek az anyukáknak megmutatni Putyin magyar haverjának ócska reklámját? Nekik, akik átélték, milyen a gyerekeiket fenyegető valódi veszély, nem egy műanyával eljátszatott műaggodalom a műgyereke miatt?

Aki még most is ezt a pocsék politikai manipulációt hívja "gyermekvédelemnek", az megcsúfolja ezeknek a menekülő anyáknak az igazi érzéseit is.