Nem csalás, nem ámítás: Magyar megkérdezi a magyarokat

Föld S. Péter 2024. június 17. 19:15 2024. jún. 17. 19:15

Magyar Péter vasárnap jelentette be a Facebookon, hogy egy fontos kérdésben kikéri a magyar emberek véleményét. Hétfőn reggel 8 órakor teszi fel a Tisza Párt honlapjára az akkor még meg nem nevezett kérdést, és bármi is lesz a nép döntése, ő úgy dönt, ahogyan azt az emberek jónak látják.

Magyar betartotta a szavát, megjelent a honlapon a kérdés, aminek a lényegét egyébként már előre sejteni lehetett: maradjon-e a Tisza Párt jelenlegi egyetlen arca Budapesten, vagy tegye át a székhelyét Brüsszelbe, hogy ott szolgálja a magyar emberek érdekeit.

Jelen sorok írásakor még nem tudhatjuk, hogyan döntöttek a magyarok, de az eredmény nagyjából borítékolható. A magyarok minden valószínűség szerint arra szavaznak, hogy bár Magyar Péter idehaza is nélkülözhetetlen, a helyzet azt kívánja, hogy inkább uniós képviselőként dolgozzon, ott öregbítse Magyarország hírnevét.

Ezt onnan is lehet sejteni, hogy bár Tisza Párt alelnöke – a nemzeti konzultációkhoz hasonlóan – némiképp sugalmazó megfogalmazásban tette közzé a népnek szánt kérdéseket. Közölte az emberekkel, hogy fontos politikusokkal tárgyalt – köztük az Európai Néppárt elnökével, Manfred Weberrel –, akik jelezték neki, hogy a Tisza Párt akkor számíthat jelentősebb pozícióra, ha azt a párt arca pályázza meg. Márpedig a pártnak mindezidáig egyetlen arca van. Magyar Péternek hívják ezt az arcot, nincs más megoldás, ha fontosak akarnak lenni az Európai Néppártban, neki kell jelentkeznie.

Orbán még 2019-ben hasznos idiótáknak nevezte az Európai Néppárt vezetőit, köztük annak mai elnökét és akkori frakcióvezetőjét, Manfred Webert, ezzel szemben Magyar Péter mostani, pénteki tárgyalásuk után azt reméli, hogy kapcsolatuk Weberrel és az Európai Néppárttal remélhetőleg „egy csodálatos európai barátság kezdete” lesz.

Magyar megnyugtatta hazai híveit, hogy külföldi jelenléte nem akadályozza a párt és a közösség további építését, valamint a felkészülést az országgyűlési választásokra. Márpedig a Tiszának égető szüksége van a pártépítésre, jelenleg ugyanis mindössze 19 párttagjuk van. Ez a szám azonban várhatóan hamarosan sokszorosára nő, ezt célozza a meghirdetett, leginkább a piramisjátékokhoz hasonlítható rendszerváltó tagság, melynek révén a különböző nagyságú tagsági díj megváltása esetén az egyes párttagok befizetésük arányában részesülnek előjogokban és hozzáférésekben. Magyar egyúttal a családjáért aggódók aggályait is eloszlatta: mint írta, az EP képviselőség havi 8 napi kinti jelenléttel megoldható, ami nemcsak hazai elfoglaltságai, hanem gyermekei miatt is fontos a számára.

Sok izgalom tehát nincs, a nép döntése előre tudható – ha tévednénk, ezúton is elnézést kérünk. Amúgy pedig nem Magyar Péter az egyetlen magyar politikus, aki mindig, minden körülmények között az emberek véleményére támaszkodik. Orbán Viktor – aki immár ötödszörre lett Magyarország miniszterelnöke – kedvenc szófordulata, hogy ők, mármint a Fidesz, minden fontos kérdésben kikérik az emberek véleményét. (Orbán és a Fidesz nemzeti konzultációnak nevezi ezt a sok milliárd forintba kerülő, parasztvakításnak is nevezhető szemfényvesztést.) 

Magyar tehát minden valószínűség szerint megy Brüsszelbe, s már jelezte, hogy amennyiben így lesz, akkor, konstruktívabb hozzáállást ígér, mint a Fidesz. Ugyanakkor néhány kérdésben kritikusak lesznek, támogatni fogja például a jogállamisági hiányosságok miatt visszatartott források feloldását.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom