Orbán-idézetek és a csontig hatoló lojalitás

Föld S. Péter 2023. szeptember 7. 14:30 2023. szept. 7. 14:30

Augusztus utolsó napjaiban derült ki, hogy Orbán Viktortól származó idézetekkel dekorálták ki a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falait. Bese Benő, az iskola igazgatója rögtön a botrány kirobbanása után közölte, nem tudott arról, milyen idézetekkel díszítik fel a felújított intézmény falait, és aggályosnak minősítette, ami történt. Szerinte a köznevelési törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy a pártpolitikának nincs helye az iskolákban, ezért állásfoglalást kért a Belügyminisztériumtól, s mint mondta, ameddig a dilemmája tart, nem távolítják el a feliratot.

Még tartott a Jedlik igazgatójának a dilemmája, amikor az ominózus szöveget, egy nap elteltével, eltávolították. Nem tudni, kinek az utasítására került le a JÁG falairól az Orbán Viktor három évvel ezelőtti, augusztus 20-i beszédéből való szöveg, amelynek a miniszterelnök „Magyarország hét törvénye” címet adta. Ez a hét törvény, amelyet nem a magyar országgyűlés, hanem Orbán Viktor alkotott, a következőképpen szól: 

Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse!
Minden magyar gyermek újabb őrhely!
Az igazság erő nélkül keveset ér!
Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni!
Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük!
Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs!
Egyetlen magyar sincs egyedül!

Ábel Attila, Csepel alpolgármestere próbálta védeni a védhetetlent, és azzal érvelt, hogy ha Kossuth, Petőfi, vagy éppen Arany János idézetekkel ki lehet dekorálni az iskolákat, akkor az Orbán-idézetekkel sincs semmi baj.

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman vizsgálatot ígért az ügyben, ám miután az Orbán-idézetek lekerültek a falakról, az ombudsman úgy ítélte meg, hogy a jogsértés, ha volt ilyen, megszűnt, ezért a vizsgálat is okafogyottá vált.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője, nem mellesleg az iskola öreg diákja a botrány kirobbanása után kijelentette, hogy a pártpolitikának nincs helye az iskolában. Ekkor már csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul: az, hogy kié volt az ötlet, hogy a diákok és az őket oktató pedagógusok naponta Orbán Viktor gondolatainak árnyékában tanuljanak és tanítsanak, ki volt a felbujtó, aki ezt az egészet kitervelte és megrendelte?

A csepeli önkormányzat szerint nem kell messzire menni, az elkövető nem menekült el és még a közelben tartózkodik. Németh Szilárdnak hívják a keresett személyt, a hírek szerint ő találta ki, hogy kellene egy ilyen szövegű tábla az iskolában.

Ha igazak a szóbeszédek, akkor azt kell mondanunk, hogy Orbán Viktor és környezete nem örült a feliratnak. Hiába volt Németh Szilárd teli jószándékkal, Orbán nem lelkesedett a történtekért. Ahelyett, hogy megpaskolta volna Németh vállát, valamint szóbeli és írásbeli dicséretben részesítette volna, összevonta valamennyi rendelkezésre álló szemöldökét.

Orbán ugyanis jóságos uralkodónak, egyszersmind a nép egyszerű gyermekének szereti láttatni magát, akitől távol állnak a földi hívságok és az úri huncutságok – ezeket kiszignálja alsóbb szintekre. Nem méregdrága jachton nyaral a családjával, a felesége sem milliós ruhákban pompázik – ebbe az imázsba nem fér bele, hogy a tőle származó idézetekkel dekorálják ki egy iskola falait.

Németh Szilárd, ha valóban övé volt az ötlet, és ő volt a rosszul elsült lihegés megrendelője, tehát túllőtt a célon. Legközelebb, ha még egyáltalán lesz erre lehetősége, előbb megpróbál gondolkodni, és csak utána mutatja ki örök időkre szóló, csontig hatoló lojalitását.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom