Rongyos „jogállami” köntösbe bújtatott maffiaállami terrorizmus

Gusztos István 2023. március 1. 06:00 2023. márc. 1. 06:00

Hiszen megszoktuk már: emlékezhetünk személyre szabott ƒtörvényekre”, éjszaka benyújtott „jogi” fércművekre, amelyeket a „parlament” ripsz-ropsz jóváhagyott. De jogszerűen folytatott érdekvédelmi tevékenység ilyen durva megtorlása azért mégiscsak viszonylagos újdonság.

Érdekes: a finnek és a svédek NATO-csatlakozása ügyében hirtelen „önállóságra kelt” Fidesz-frakcióban most senki sem önállóskodott: készségesen fogadták el a MOK megfegyelmezését szolgáló módosítást.  És még ez is...

Pedig a körülmények teljesen egyértelművé teszik a jogászos bitangkodás célját. Az is figyelemre méltó, hogy nem azoknak kell nyilatkozniuk, akik ki akarnak lépni, hanem azoknak, akik maradni szeretnének.

„Természetes”, hogy a Fidesz ezúttal is köpött saját ígéretére: szó sem volt semmiféle, még a maffiától megszokott  „egyeztetésről” sem. Az EU-ról meg a pártállam nyilván Gárdonyi törökjei módjára gondolkodik: gyaurnak adott ígéret nem számít…

Vannak, akik arra emlékeztetnek, hogy a Gyurcsány-kormány is hozott hasonló intézkedést. Minden egyéb, különben lényeges ténytől eltekintve, csak egyetlen dolgot említek: azt az intézkedést hosszabb parlamenti vita, és módosítók elfogadása után hozták meg. Fontos különbség!

A pártállamhoz nem tartozó, partvonalon kívülről figyelő embernek ma még annyi joga van, hogy kimondja: jogállami köntösbe bújtatott maffiaállami terrorizmus példáját láthatjuk. Terrorizmus, hiszen jogszerűen tevékenykedő szervezetnek és tagságának megfélemlítéséről, és legócskább bosszúállásról van szó. Igazán figyelemre méltó az alattomos szándék.

A problémákat megoldani, vagy akárcsak – vélhetően arra irányuló szándék híján – kezelni képtelen pártállami uralom célba vette a PDSZ-t is, mondván: tiltakozásuk, tiltakozásra buzdításuk sérti diákjaik jogait. Gondolom, a diákok majd válaszolnak erre a rágalomra is. Akik semmibe veszik a diákok legalapvetőbb érdekeit, éppen a „kormányban” ülnek.

Mindkét ügy, ahogy annyi minden más, például az akkumulátorgyárak kérdése azt mutatja, hogy a pártállam mindent a maga hatalmi szempontjai szerint értékel; a valóság figyelembe vétele helyett tetszőleges álvalóságokat konstruál magának és ilyen-olyan híveinek.

Itt van például az az őrjöngés is, amit a „gyermekvédelem" ügyében kezdtek újra, minden korábbinál egyértelműbb aljassággal. Maga a miniszterelnök lépett föl „harciasan" – szeret nem létező vagy gyenge ellenséggel „harcolni" – a „genderideológia" és a vele összemosott pedofília ellen. A felújított hecckampány szemléletesen bizonyítja, hogy a pártállam saját híveit mennyire hülyének nézi.

A folyamatos fideszes hecckampányok, terelések azt mutatják, hogy lehetetlen velük értelmesen kommunikálni: nincs hozzá közös valóságélmény, nincs közös nyelv.

És nincs közös haza – régóta.