Rúdtánccal az egészséges életmódért!

Föld S. Péter 2024. július 3. 15:20 2024. júl. 3. 15:20

Nem lehet azt mondani, hogy rájárna a rúd a rúdtáncosokra. Épp ellenkezőleg: a Rogán Antal vezette minisztérium négymillió forintot adott a Villányi úton működő Dollhouse – teljes nevén: Dollhouse Rúdtánc és Légtorna Stúdió – rúdtáncos klub szakmai programjaira és működtetésre. Nem arról van szó, hogy a miniszter érdeklődése a közhiedelemben erotikusnak tartott rúdtánc felé fordult, ez a tevékenység ugyanis, bár sokan valóban a sztriptíz elemekkel hozzák összefüggésbe, lényegét tekintve az előadóművészet egyik formája, a tánc és akrobatika kombinációja. A támogatást némiképp árnyalja, hogy a Dollhuse ügyvezetője, Zsumberákné Markó Ágnes évekkel ezelőtt még a Fidesz parlamenti frakciójának munkatársa volt. 

A minisztérium azzal indokolta a támogatást, hogy ezzel is szeretnének hozzájárulni a magyar társadalom sokszínűségéhez és gazdag kulturális életéhez. Ráadásul a NER léptékeihez mérten nem is nagy összegről van szó, emiatt tehát nem kell, hogy rossz érzésünk legyen. Ha viszont azt is tudjuk, hogy a Dollhouse ügyvezetője, Zsumberákné Markó Ágnes évekkel ezelőtt, még a Fidesz parlamenti frakciójának nevében kötött szerződéseket, akkor már egy kicsit más a leányzó fekvése.

Azok kedvéért, akik a rúdtáncot leginkább a filmekből ismerik, és emiatt annyit tudnak róla, hogy a rudak mentén vonagló, lengén öltözött lányok látványa a megfáradt, nem feltétlenül makulátlan múltú és jelenű férfiemberek dolgos mindennapjait kívánja színesíteni, kivonatosan idézünk a Wikipédia vonatkozó szócikkéből: „A rúdtánc a 21. század elején kezdett el egyre szélesebb körben terjedni a sportolni vágyók körében. Annak ellenére, hogy sokan a sztriptízbárokból ismerik, egyre kevesebben azonosítják az erotikus műfajjal. A rúdtáncban ugyanis két irányzat alakult ki: a pole dance, amely akrobatikus elemeket tartalmaz, érzéki táncmozdulatokkal színesítve, míg a pole fitness sokkal inkább szól az akrobatikáról és inkább az erőelemekre helyezi a hangsúlyt.

A rúdtánchoz jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. Amíg a sztriptíz klubokban az előadás részét képezi a vetkőzés és az erotikus mozdulatok akrobatikus elemek nélkül, addig a sportszintű rúdtáncban az előadó atletikus mozdulatokat hajt végre: felmászik a rúdra, pörgéseket végez, és erőelemeket mutat be. Az utóbbi esetben a felső test és a törzs jelentős fizikai ereje elengedhetetlen, ami folyamatos, kitartó, kemény edzést igényel.”

Ennyit röviden a rúdtáncról, ami pedig a minisztériumi támogatás indoklását illeti, az itt olvasható: „A Dollhouse Sportegyesület több mint 20 éves szakmai múlttal és háttérrel rendelkezik. Az egyesület tevékenysége elősegíti a sport népszerűsítését, számos közösségi eseményt szervez, amelyek felerősítik az egészséges életmód népszerűsítését.” Ezt válaszolta a Telex megkeresésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztálya, amely nem mellesleg azt is megemlítette, hogy a „Dollhouse Sportegyesület a támogatás felhasználásának elszámolásakor minden jogszabályi kötelezettségnek eleget tett”.

Természetesen nem az volt a kérdés, hogy a Zsumberákné által ügyvezetett sportegyesület tevékenysége elősegíti-e a sport népszerűsítését, szervez-e számos közösségi eseményt, köztük olyanokat, amelyek felerősítik az egészséges életmód népszerűsítését. Ezt is meg lehetett volna kérdezni, mint ahogyan azt is, hogy a támogatás felhasználásának elszámolásakor eleget tett-e a Dollhouse jogszabályi kötelezettségének. Ezt ugyanis alapvetésnek tekintették az újságírók, mert fel sem vetődött bennük, hogy Rogán Antal minisztériuma olyan egyesületet támogat, amely nem tesz eleget a felhasználással kapcsolatos jogszabályi előírásoknak.

Mindezeknél jóval érdekesebb, hogy 2014 áprilisában, az akkor még nem miniszterként, hanem a Fidesz frakcióvezetőjeként szolgáló Rogán Antal imázs tanulmányt rendelt a StrategoPoliS Stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó Kft-től, s a szerződésben a megrendelő Fidesz-frakció kapcsolattartójaként Zsumberákné Markó Ágnes nevét adták meg. 

Nem a Dollhouse Sportegyesülettől irigyeljük a négymillió forintot – ennyi pénzért a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc talán le sem hajolna az utcán –, a téma az esetleges összefonódások miatt lehet méltó a figyelemre. Jelesül, hogy nyomott-e a latban – s ha igen, akkor mennyit –, hogy Zsumberákné Markó Ágnes néhány évvel ezelőtt még a Fidesz parlamenti frakciójának munkatársa volt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom