Segíts Putyinnak, mérgezd meg magad!

Föld S. Péter 2020. szeptember 23. 14:38 2020. szept. 23. 14:38

32 nap után kiengedték a berlini Charité Egyetemi Kórházból az orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt, akit augusztus 22-én mérgezési tünetekkel, kómában szállítottak Németországba. Közben kiderült, hogy Putyin elnök a múlt héten telefonon beszélt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal, s azt mondta neki, hogy Navalnij saját magát mérgezte meg. Mi, magyarok, akik a kelet-európai modellben szocializálódtunk, nagyon meg tudjuk érteni ezt a verziót, hiszen nálunk, Magyarországon, a hetvenes években nem véletlenül volt divatos ellenzéki körökben a következő szlogen: Segíts a rendőrnek, verd meg magad!

Navalnij egyébként – ironikusan – jó verziónak tartja Putyin teóriáját. „Jó verzió” írta az Instagramon Navalnij, „Megérdemli, hogy megvizsgáljuk. A konyhában kotyvasztottam a Novicsokot (az orosz titkosszolgálatok által a hűtlenek megbüntetésére használatos méreg – a szerk. ), majd belekortyoltam az üvegbe a repülőgépen. Aztán kómába estem, de előtte még megbeszéltem a feleségemmel, a barátaimmal és a kollégáimmal, hogy még ha az egészségügyi minisztérium ragaszkodna is hozzá, akkor se hagyják, hogy Németországba vigyenek gyógyulni, inkább meghalnék egy omszki kórházban és egy omszki hullaházban kötnék ki, ahol a halál okaként azt állapítanák meg, hogy már eleget éltem. Ez volt a ravasz tervem célja, de Putyin átlátott rajta. Nem lehet csak úgy átverni. Emiatt aztán, mint egy hülye, kómában feküdtem 18 napon át, de nem értem célt. Nem sikerült a provokáció.”

Igen, ez az egyedül lehetséges verzió, minden más kizárható. Navalnij megmérgezte magát, egyfelől azért, hogy sajnálatot keltsen önmaga iránt, másfelől, hogy Putyinról az a kép alakuljon ki az emberekben, hogy egy gátlástalan gazember, aki a hatalom érdekében, mindenre képes, még arra is, hogy politikai ellenfeleit eltegye láb alól. Pedig, mint tudjuk, Putyinra épp az ellenkezője igaz. Épp úgy, mint Erdogan, Lukasenka, vagy, hogy hazai tájakra evezzünk, Orbán Viktor, soha nem vetemedne arra, hogy elnémítsa azokat, akiknek más a véleményük, mint neki.