Szia, uram, kell diploma?

Rédei Ottó 2022. január 19. 14:45 2022. jan. 19. 14:45

Az egyik nagy, nemzetközi vállalat HR igazgatója mesélte, hogy vannak olyan hazai főiskolák, egyetemek, amelyek diplomái már semmit sem érnek. Ha meglátja, azonnal dobja is ki az állásra pályázó anyagát.

A miért pedig az, hogy ezekben az intézményekben a többihez képest sokkal lazább a számonkérés. Aki egyszer bekerül egy ilyen iskolába, azt aztán már semmi sem menti meg a diplomától. Persze, az ilyen végzettség annyit is ér. Legalábbis a versenyszférában. Ott még az sem ritka, hogy miután megnézték a jelölt nyelvvizsga papírját, röviden el is beszélgetnek vele azon a nyelven. Merthogy a papír egy dolog, a tudás meg egy másik. Ugyan ki akarná, hogy a házát egy olyan mérnök tervezze, aki csalással szerzett magának diplomát? Vagy ki szeretne olyan sebész kése alá feküdni, aki vásárolta a végzettségét?

Pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezeknek a leértékelt tanintézeteknek a sora most újabb hárommal gyarapszik. Nem csodálkoznék, ha egy valamirevaló vállalat munkaügyise ezentúl gyanakvással fogadná a pécsi, a szegedi, vagy éppen a Pázmány egyetem diplomáját. Mert, hátha azt is „libáért vették”, mint ahogy Rogán miniszter úr kabinetfőnöke a sajátját. 

Persze nemcsak a diplomák, hanem maga az oktatás és tanulás is kezd leértékelődni. Az általános és a középiskolákban egyre kevesebb a tanár, a jó pedagógus pedig még ritkább. A tanulóktól megkövetelt tudásszint meg egyre alacsonyabb. De az egyetemeken és a főiskolákon sem jobb a helyzet. Annak idején, a közgázon volt egy szabály, miszerint egy nap, csak egy tantárgyból lehetett vizsgázni. Ma viszont van olyan főiskola, ahol egy-egy vizsganapon akár három-négy tárgyból is beszámolhatnak a diákok. Nyilván ez úgy lehetséges, hogy sem a tananyag mennyisége, sem a vizsgáztatók szigora nem a régi. És ezzel arányosan a végzősök tudása sem ugyanaz. 

A legtöbbet igazából azok veszítenek ezzel, akiknek vannak ambícióik, vinni akarják valamire az életben és ezért rendesen tanulnának. Tudást akarnak szerezni. Ők nemcsak azért veszítenek, mert a végzettségüket, a képességeiket kérdőjelezik meg, hanem azért is, mert idővel el fogják veszíteni a motivációjukat. Minek gyötörjék magukat éjszakáig tartó tanulással, ha mások ezt sokkal kényelmesebben oldják meg. 

De, csak előre magyarok, nem hátra! 

Az árstoppolt csirkefarhát után, itt a leértékelt diploma.