Akár az életünk is múlhat szobanövényeink megválasztásán

Foglár Noémi 2019. július 26. 13:36 2019. júl. 26. 13:36

Amikor növényeket választunk, hogy csinosítgassuk otthonunkat, ritkán jut eszünkbe érdeklődni az eladótól, vajon az adott növény mérgező-e? Pedig nagyon fontos, hogy ne csak a növény igényeiről, tartásáról és gondozásáról kérdezzük a hozzáértőket, hanem arról is, hogy jelent-e valamilyen veszélyt egészségünkre.

Gyönyörűek, színesek és feldobják a lakásunkat: a szobanövények valóban otthonunk díszei lehetnek, de azért nem árt velük vigyázni.

Ha jól körülnézünk a lakásunkban, talán meg fogunk lepődni, hogy tudomásunkon kívül milyen mérgező növényeket nevelgetünk. Némelyiknek csak bizonyos részei, mások tetőtől talpig, a gyökerüktől a szárukon át a levelükig, a termésükkel együtt mérgezőek. A következőkben ezek közül ismerhetünk meg néhányat.

Díszdohány, nem csak szívni káros (Nicotiana alata)

Talán nem is annyira meglepő, hogy a dohány nem csak cigarettapapírba tekerve, elszívva káros az egészségre: a szobanövényként elterjedt díszdohány intenzív illatú, élénk színekben sokáig nyíló virág, és bizony veszélyforrásként van jelen a lakásban is.

Ugyanis a növény minden része mérgező, már kis mennyiségben is komoly károkat okozhat. A díszdohány elfogyasztása szigorúan tilos, a benne lévő méreg a központi idegrendszert támadja meg.  Amennyiben mégis a szervezetünkbe került, feltétlenül, és minél hamarabb fel kell keresnünk egy orvost!

Mikulásvirág, a veszedelmes télhozó (Euphorbia pulcherrima)

A fantasztikusan mutatós, hatalmas, általában piros fellevelekkel díszített mikulásvirág a karácsony közeledtével jelenik meg a virágboltokban, és számtalan otthonba varázsol ünnepi hangulatot. Kevesen tudják azonban, hogy e gyönyörű növénynek a levele, a virága és a nedve is mérgező, és komoly veszélyt jelenthet, ha valaki elfogyasztja.

A mikulásvirág általában gyengén mérgező, és csak nagyobb mennyiségben ártalmas az emberi szervezetre, azonban előfordulnak erős mérgű egyedek is, tehát, mivel nem tudhatjuk, hogy a mi példányunk éppen milyen, minden darabbal körültekintően kell eljárnunk, és óvatosan kell bánnunk. Ez a növény első sorban a bőrt és az emésztőrendszert támadja meg, allergiás reakciókat vált ki. Mérgezés esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk.

Amarillisz, avagy Hölgyliliom (Hippeastrum vittatum)

Méltán sokunk kedvence a hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú növény, mivel ha egyenletes szobahőmérsékleten tartjuk, hosszú időn keresztül megtartja virágát. Azonban az nem köztudomású, hogy e gyönyörű növénynek minden része mérgező: a hagymája, a szára, a levelei és a virágai egyaránt.

Amennyiben bármelyik része a szervezetünkbe kerül, gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, sőt, akár izom- és légzésbénulást is eredményezhet. Ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük magunkon, azonnal kezdjünk el folyadékot fogyasztani, a lehető legnagyobb mennyiségben és vegyünk be gyulladáscsökkentő gyógyszert, ezek után induljunk el orvosunkhoz.

Forrás: Hírklikk