Ezért okoz fejfájást az időjárásváltozás

HírKlikk 2020. június 13. 09:00 2020. jún. 13. 09:00

Közismert az időjárási frontok emberi szervezetre gyakorolt hatása, ami nem csak a hőmérséklet, a légnyomás és páratartalom változásaival van összefüggésben, hanem a meteorológiai folyamatokkal kapcsolatban fellépő rövid elektromágneses impulzusokkal is.

Hideg légbeáramlás hatására leginkább az anginás panaszok, migrénes fejfájás, ízületi fájdalmak fokozódása, műtéti hegek, régi csonttörések helyének érzékenysége, fokozott görcskészség jellemző, míg a meleg légáramlás főként a depresszió, szorongás fokozódását, koncentráció zavarokat, ingerlékenységet, alvászavart, az agresszió fokozódását válthatja ki.

Az időjárás változása szinte minden ember szervezetére jelentős hatással van: a magyar lakosság 78 százaléka érzékeny az időjárásra. Van, aki csak múló fejfájást tapasztal, de bizonyos helyzetekben a halálos kimenetelű agyvérzés veszélye is ugrásszerűen megnő.

Gyakori az életminőséget, munkaképességet számottevően befolyásoló alvászavar, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a súlyos balesetekkel fenyegető légköri hatásokat sem.

Forrás: egészségkalauz