Magyar kutatók vezetésével hoztak létre működő emberi retinát

HírKlikk 2020. október 6. 20:25 2020. okt. 6. 20:25

A dr. Roska Botond által vezetett kutatócsoportnak sikerült mesterséges retinát létrehoznia, amely laboratóriumi körülmények között már működik.

A 444 számol be a Semmelweis Egyetem híreit közlő Semmelweis.hu információi alapján arról, hogy a Cell című tudományos lapban megjelent publikáció szerint, a dr. Roska Botond vezette kutatócsoportnak sikerült mesterségesen olyan retinát létrehoznia, amely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál.

A retina vizsgálata különösen nehéz feladat, mert a testből eltávolított szövet a táplálék- és oxigénellátás megszakadása miatt, néhány percen belül visszafordíthatatlan károsodást szenved, így keveset tudunk a látás egyik alapvető szervéről.

A Roska által vezetett Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology Basel munkatársainak most sikerült perifériás szövetből – kötőszöveti sejtekből, illetve vérből – mesterségesen olyan fényérzékeny retina organoidot létrehozni, amelynek tulajdonságai gyakorlatilag megfelelnek az egészséges felnőtt emberi retina tulajdonságainak. Az eljárással a felnőtt donorok bőréből vagy véréből izolált, már differenciált sejteket juttatják vissza őssejt állapotba, amelyekből aztán a testen kívül, az eredetivel nagyban megegyező, korlátlan számú retina szövet növeszthető.

Ennek az áttörésnek köszönhetően, könnyebbé válik a retina tanulmányozása, amivel az orvostudomány hatékonyabban lesz majd képes a jövőben kezelni a retina betegségeit és sérüléseit.

A felfedezést több éves kutatás előzte meg, amelyben többek között a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Retina Laboratóriuma is részt vett.

Forrás: 444.hu