Tartós szövődményei is lehetnek a Covid-19-nek

HírKlikk 2020. június 3. 20:20 2020. jún. 3. 20:20

Az elmúlt fél évben már több millióan megfertőződtek a vírussal, de az annyira új és ismeretlen, hogy még mindig kihívásokat és meglepetéseket tartogat az emberiség számára. A betegséggel járó szaglás- és ízlelésvesztés tünetei sok esetben tartósnak és maradandónak bizonyultak.

A European Archives of Oto-Rhino-Laryngology című fül-orr-gégészeti szakfolyóiratban áprilisban megjelent tanulmány szerint, a kutatásban vizsgált 417, enyhe Covid-betegségen átesett európai páciens 88 százaléka számolt be ízlelésvesztésről, 86 százalék pedig szaglásvesztésről. Többségük azt jelezte a kutatóknak, hogy még azután se éreztek ízeket és szagokat, hogy minden más tünetük elmúlt – írja a 444.hu

Amellett, hogy ezeknek a szövődményeknek még nem tudjuk a pontos időtartamát, hogy mégis meddig lesznek kihatással az életünkre a gyógyulást követően, fontos beszélni arról, hogy milyen lelki és testi következményekkel jár a szaglás és az ízlelés elvesztése.

A megterhelő szövődményeket a Wall Street Journal Matt Newey példáján mutatta be.  A lap arról számol be, hogy az érzelmi nehézségeken túl, az ízlelés hiánya az étkezésére is kihatott és volt, hogy másfél napig nem evett semmit. A szaglás elvesztése már praktikus okokból is nagyon veszélyes, hiszen a beteg nem veszi észre például esetleges gázszivárgást.