Visszatérő hasi görcsöktől szenvedsz?

Foglár Noémi 2019. július 10. 11:16 2019. júl. 10. 11:16

Gyakran érzel fájdalmat a hasadban, pedig még nagyon távoli a menstruációd időpontja? Előfordulhat, hogy olyan betegség áll a hátterében, amely először csupán ezt a tünetet produkálja, ám ha nem törődsz vele, sokkal súlyosabbra is fordulhat az állapotod.

Ha sűrűn fáj a hasad, érdemes időt szánnod rá, hogy utánajárj a dolognak. Akár komoly betegségek - gyomorfekély, székrekedés - is állhatnak a hátterében.

A gyomorfekélyt az esetek túlnyomó részében a bélben előforduló Helicobacter pylori baktérium okozza. A kiváltó okok között a stressz, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek - különösen az aszpirin, az ibuprofen és más, nem szteroid gyulladáscsökkentők - hosszan tartó szedése szerepel. Tünete a heveny fájdalom a hasad felső részében, a fokozott nyálelválasztás és a testsúlycsökkenés.

Amennyiben kiderül, hogy gyomorfekélyed van, kerülnöd kell a fájdalmat felerősítő ételeket, az alkoholfogyasztást, valamint tanácsos leszoknod a dohányzásról, ugyanis az lassítja a gyomorfekély gyógyulását.

Ha a vizsgálatok kimutatják a Helicobacter pylori jelenlétét, orvosod azt fogja javasolni, hogy a baktériumot az úgynevezett "hármas terápiával" irtsd ki. Egy héten keresztül három különböző gyógyszer - egy erős savcsökkentő és két különböző típusú antibiotikum - nagy adagjait kell beszedned.


Ha a vastagbeledben visszamaradó bélsár beszárad, megkeményedik, a székletürítés nehézzé, sőt gyakran fájdalmassá válik. A kiváltó ok első sorban a rostszegény táplálkozás, az elégtelen folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód, valamint gyógyszerek, általában fájdalomcsillapítók és antidepresszánsok szedése. A székrekedés tünetei a nehéz, fájdalmas székletürítés, a ritka székelés és a hasi fájdalom.

A székrekedésre való hajlam általában egy életen át megmarad, de étrendi változtatásokkal enyhítheted, sőt akár meg is szüntetheted. Ha odafigyelsz rá, hogy több folyadékot igyál, és az étrended tartalmazzon sok rostot, korpát, teljes kiőrlésű gabonafélét, magos vagy korpás kenyeret, valamint friss gyümölcsöt és zöldséget, akkor megoldódhat a problémád. Amennyiben a székrekedésnek valamilyen alapbetegség vagy egyéb rendellenesség, például aranyér az oka, elsősorban azt kell kezelned.

Forrás: Hírklikk