Odatenni valami szépet

HírKlikk 2024. április 9. 18:10 2024. ápr. 9. 18:10

Nagyon ifjúnak, de leginkább csecsemőnek kell lennie annak, aki Cakó Ferenc egyetlen animációs filmjét vagy könyvillusztrációját sem látta. Ha mással nem is találkozott a magyar polgár, de gyerekként bizonyára beleütközött a Sebaj Tóbiás! vagy a Zénó sorozat némelyik epizódjába, vagy látta rajzait a több százezer példányban megjelenő közös könyveink valamelyikében. És akkor a friss Kossuth díjas művész világhírt szerző, agyondíjazott önálló filmjeit (Ad Astra, Ab Ovo, A homok dala, Hamu stb.), a harmincnál több egyéni kiállításon bemutatott festményeit, meg az élő homokanimációkat még nem is említettem.

Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy ha majd a mesterséges intelligencia átvilágítja a magyar nemzet lelkét (mert van közös lélek, igen!) akkor az alkotásokban megjelenő Cakó Ferenc üzenetek egyikét-másikát biztosan megtalálja a kincsek és a kacatok között.

Harmincöt éve (ami hosszabb, mint egy átlagházasság) együtt dolgozunk az ifjúsági és gyerekkönyveken. Úgyhogy elég nehéz olyat kérdezni, amire nem tudom a választ. Egy tény: most láttam, hogy éppen tavaly, a Petőfi évfordulón volt ötven éve, hogy első nagy önálló alkotásoddal, a Petőfi festményfilmeddel sikert értél el… És most jelent meg a János Vitéz a te rajzaiddal. Az is Petőfi…

Ezt a könyvet félig-meddig a marosvásárhelyi Ariel Színháznak köszönhetem. Be akarták mutatni a János Vitézt, és megkértek, készítsek hozzá egy homokanimációs filmet. Állóképek, mozgóképek – az előadáshoz alkalmazva. Szóval olyan film kellett, ami a színpadi játék során a háttérben látható. Mikor elkészültem, eszembe jutott, milyen jó lenne a képek egy részéből könyvet csinálni. A Kecskeméti Animációs Fesztiválon, ahova meghívtak zsűrizni, találkoztam az Equibrilyum Könyvkiadó munkatársával. Tetszett a kiadónak az ötlet. Az ezer rajzból kiválasztottunk harmincat és még rajzoltam harmincat. A könyv érdekessége, hogy nem oldalra kell lapozni, hanem alulról felfelé, hogy a homokrajzok még jobban látszanak.

Fentebb felsoroltam hány területen alkottál kiválót: animációs film (festmény, gyurma, rajz, tárgy, homok) tévésorozat, festészet, illusztráció, élő homokozás… Mit hagytam ki? Szóval a kérdés: miért nem volt elég neked egy birtok, mint más „rendes” képzőművésznek? 

Egymásra épült minden műfaj, amiben dolgozom. A rajztudásból indult a képzőművészet, ebből a film, majd amikor a projektor megjelent, akkor, mondjuk úgy, összművészetként létrejött a homokanimáció. Húsz évig a filmekkel jártam a fesztiválokat, a világot. Aztán húsz évig a homokozással. Meg persze a filmekkel is.

Az embernek élete során lehet több partnere, de igazi nagy szerelme (általában) csak egy van. A te alkotói birodalmadban is igaz ez a tétel, vagy az egész háremed egyformán kedves? (És most kifejezetten a művészeti létezésedre gondolok.)

Szerelem? Mindig az motivál, az a fontos, amin éppen dolgozom. Valamit el akarok mondani, és kiválasztom az ahhoz legjobban illő kifejezési formát. Legutóbb éppen festmények készültek a Szegedi Kulturális Őszi Fesztiválra, amelyek most a Stefánia Galériában láthatók.

Ha elkap az ihlet, ott a vászon, a festék… Szóval ilyenkor előre tudod, mit, azaz miket akarsz megfesteni?

Nem. Mikor elkezdem a képet, még fogalmam sincs hogyan fogom befejezni. Elindul egy motívum. Talán egy nonfiguratív elem. Aztán testet ölt, figurák jelennek meg, és végül kész a történet. Ez persze az én történetem. A néző azt a történetet hozza ki a képből, amit ő lát.

Most kaptad meg a régen megérdemelt Kossuth-díjat. Van, aki ilyenkor leteszi a lantot és nyugalomba vonul. Pláne, ha már minden megnyerhető díjat megnyert itthon és a világban, és nem is egyszer. Édesapád majdnem száz évig dolgozott. Te sem adod alább? 

Remélem, hogy nem. A díj inspirál. Ezért jó, ha az ember nem öregen kapja meg, amikor már mindent megcsinált, ami igazán foglalkoztatta. Remélem, most még oda tudok tenni valami szépet…

Reményünk közös.

Nógrádi Gábor



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom