2022 után ne ilyen országban éljünk

Vásárhelyi Mária 2020. augusztus 14. 16:16 2020. aug. 14. 16:16

Most, hogy az Orbán Viktor zsarnoki rendszerét elsöpörni akaró ellenzék pártok – hosszas egyeztetés, rengeteg kompromisszum, sok-sok elvi és személyes fenntartás ellenére – megtették a legfontosabb lépést közös céljuk elérése érdekében, azt hiszem, ránk, ellenzéki szavazókra is vár egy nagy feladat.

Biztos vagyok benne, hogy a közös listáról és az egyetlen közös ellenzéki jelölt állításáról szóló megegyezéshez nagyfokú együttműködési készségre, toleranciára, számos egyéni ambíció feladására volt szükség, de az ellenzéki pártok megértették, hogy enélkül nincs esély a zsarnok megbuktatására. Most rajtunk, ellenzéki szavazókon a sor, hogy a pártokhoz hasonlóan, komoly önmegtartóztatás, megértésre törekvés, tolerancia és egyéni ambíció háttérbe szorítása árán, elsődleges célunknak az ellenzéki összefogás támogatását tartsuk.

Ehhez arra lenne szükség, hogy ne szítsuk a viszályt, hanem egyengessük a sikeres együttműködés útját! Fogadjuk el, hogy az összefogásban résztvevők pártok mindegyike a választásokig a szövetségesünk, és ne azt próbáljuk bizonygatni, hogy mi egyenként mindenkinél többet tudunk mindenről, mi vagyunk a legokosabbak és legfinnyásabbak, átlátunk a szitán, objektívebbek vagyunk az objektívnél és Bukfencnél is jobban tudjuk, hogyan kell bukfencezni, hanem próbáljunk megértőek, nagyvonalúak és elnézőbbek lenni az összefogásban résztvevő pártok esetenkénti hülyeségeivel, tévedéseivel szemben.

Mindez a disznóságokra, korrupt dolgokra, hazugságokra, árulásokra természetesen nem vonatkozik, azokkal szemben továbbra is a zéró toleranciára van szükség! De ha az összefogásban résztvevő valamelyik párt képviselője hülyeséget mond, téved, rosszul fejezi ki magát stb. akkor ne induljon be a versengés, hogy ki tud nagyobbat rúgni bele, ki tudja jobban leleplezni, nevetségessé tenni és ezáltal saját kiválóságát öt percre reflektorfénybe helyezni, és a facebookos lájkok „melegében sütkérezni".

Bennem is sokszor munkálkodik a kényszer, hogy lecsapjak valami butaságra, hülyeségre, oda nem illőségre, ami az ellenzéki oldalon adódik, de úgy döntöttem, hogy ezeket addig, amíg nem sértenek erkölcsi normákat, nem teszem nyilvánosan szóvá. Ehhez persze önkorlátozásra van szükség, és normál esetben nem is kényszerítenék magamra ilyen béklyót, de ami itt, nálunk van, az már nagyon távol esik a normalitástól, és ezt tudomásul kell vennünk, ennek megfelelő viselkedési stratégiát kell elfogadnunk – ha azt szeretnénk, hogy 2022 után ne ilyen országban éljünk.