A falun élők több mint fele a hónap végére teljesen feléli a jövedelmét

HírKlikk 2023. szeptember 5. 13:00 2023. szept. 5. 13:00

„2022-höz képest mindenkinél romlott a megtakarítási képesség Magyarországon, idén csak az emberek egészen csekély rétege tudott félretenni” derült ki a XIII. Magyar Privátbankári és Vagyonkezelői konferencián, amit hétfőn a Corinthia Hotelben tartottak, Budapesten. A tanácskozáson kiderült, hogy a magyar szupergazdagok régiós összevetésben nem is olyan kiemelkedők, és hogy a leggazdagabb magyar épp befért a világ 2000 leggazdagabb embere közé.

Nem Mészáros Lőrinc, hanem Csányi Sándor a Forbes listája szerint a leggazdagabb magyar, aki azonban az 1905. helyen van. Előbbi pár százzal később, a 2259-ként követi őt – derült ki abból a beszámolóból, amelyet a Telex írt a tegnap a fővárosban tartott éves privátbankári konferenciáról. Ahol kiderült az is, hogy az első tízben javarészt amerikaiak szerepelnek, köztük egy nő sincs, és bár legtöbb dollármilliárdost az USA mellett Kína adja a világnak, az utóbbiak nem őrzik meg tartósan a vagyonukat. Feltehetően nem önszántukból – tette hozzá a lap.

Az összefoglalóban felhívták a figyelmet arra a trendre, hogy egy-egy komoly inflációs időszak leginkább a szegényeken túl, épp a leggazdagabbakat szokta sújtani, mert utóbbiak nem tudnak védekezni vagyonuk leértékelődése ellen. És bár ez a jelenség most is tapasztalható a világban, ettől függetlenül, továbbra is a leggazdagabbak gazdagodnak a legjobban.  „A szupervagyonosok újonnan (egy év alatt) szerzett friss vagyonának 63 százalékát ennek a körnek mindössze az egy százaléka szerezte meg” – emelte ki beszámolójában Telex.

Magyarországra térve, elmondható az, hogy bár nyílik az olló a szegények és a gazdagok között, és az OECD-országok között Magyarországon a legcsekélyebb a társadalmi mobilitás (G7), a magyar szupergazdagok nem tűnnek ki a régiós összevetésben. Csehországban nyolc milliárdos is meghaladja a magyar listavezetőket, míg a nálunk kisebb Szlovákiában hozzánk hasonló a helyzet. Igaz, a horvátok egyértelműen csak utánunk következnek – ismertette a konferenciáról az adatokat a Telex. A lap emlékeztet arra az összefüggésre, amelyet korábban Orbán Krisztián és Pogátsa Zoltán határozott meg a kapitalizmus sikertörténeteinek számító Tajvant, Szingapúrt és Finnországot alapul véve. „Azok voltak a legsikeresebb államok, amelyek akár autoriter államban, akár jóléti államban, de terítették a tudást, a vállalkozó szellemet, és nem azok, ahol a gazdaság nagyon koncentráltan, kevesek sikerterülete volt” – írja a lap.

Ezzel szemben míg Magyarországon a szupergazdagoké az ország egyharmada, és a felső tíz százaléké az összvagyon fele – ahogy az a World Inequality Database statisztikájából májusban kiderült –, addig „a falusi háztartások 55 százaléka a hónap végére teljesen feléli a jövedelmét, akiknek mégis sikerül valamit megspórolni, azoknak 45 százaléka még ilyen infláció mellett is készpénzben tartják ezt az összeget” – írta meg a konferencián elhangzott adatokat a Telex.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom