A feldolgozóipar bevonása nélkül csak az inflációt és a kereskedő terheit növelik a kötelező akciók

NVZS 2023. április 28. 14:45 2023. ápr. 28. 14:45

Most is ugyanaz a veszély fenyeget, mint ami a hatósági áras termékeknél történt: miután csak a kiskereskedelmet vonták be, nemhogy csökkent volna az infláció, hanem nőtt, hiszen a termelő és a feldolgozóipar emelhetett árat, a veszteséget a kereskedő szenvedte el, miután kénytelen volt más termékeken megpróbálni behozni a veszteséget – fejtegette a Hírklikknek a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Neubauer Katalinnal annak kapcsán beszélgettünk, hogy megjelent a kötelező akciók részleteinek tervezett szabályozása. 

Kidolgozták a kötelező bolti akciók részletszabályait, melyekről most kezdődik meg a társadalmi egyeztetés – írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium által kidolgozott részletszabályokat társadalmi egyeztetésre bocsátották.

Az „akciózás” tervezett paraméterei

Bevezetés: 2023. június 1.-szeptember 30. 
Kötelezettek: a 2021-ben az 500 millió forintot meghaladó árbevételű, élelmiszert forgalmazó kereskedők + csomagküldők
Akciók időszaka: heti rendszerességel, csütörtöktől szerdáig
Akció tartalma: 1-1 termék mind a 20 termékkategórián belül (pl.: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők)
Akciós ár: a saját, a megelőző 30 napban kínált árnál minimum 10 százalékkal alacsonyabb
Tájékoztatás: az üzletben jól látható helyen, reklámújságokban, szórólapokon, online felületeken
+ A kereskedő köteles az akciós termékből megfelelő mennyiséget árulni és tartani
+ Folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzés lesz, a bírság 500 000 és 3 000 000 forint között lehet

De mit szólnak mindehhez az érintettek? Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára portálunk megkeresésére elsőként azt emelte ki, hogy még csak egy tervezetről van szó, ami véleményezési szakaszban van. A szövetség pedig a véleménye megfogalmazásakor arra szeretné helyezni a hangsúlyt, hogy az akciózást minden érintett bevonásával kellene megoldani, értve ez alatt a termelőket és a feldolgozóipart is. Egy akció ugyanis csak akkor érhet célt, ha az együttműködés eredménye – mutatott rá, megindokolva a véleményét: ha ugyanis csak a kiskereskedő viszi le a termék árát, s ebben nem partner a feldolgozóipar és a termelők, akkor nem lesz árualap, ez esetben pedig a kereskedő nem tudja tartani a készleteket, és ismét csak őt büntetik meg.

„Láttuk a hatósági áras termékeknél, amikor csak a kiskereskedelmet vonták be, akkor nemhogy csökkent volna az infláció, hanem még nőtt is” – hívta fel a figyelmet még egy – igencsak fontos – szempontra a főtitkár. Ennek oka, hogy a termelő és a feldolgozóipar emelhetett árat, miközben a veszteséget a kiskereskedő szenvedte el, aki emiatt kénytelen volt más termékeken megpróbálni behozni a veszteséget. És Neubauer Katalin szerint most is ugyanez a veszély fenyeget.

A feldolgozóipar folyamatosan nyújthat be áremelést hatósági és nem hatósági áras termékekre egyaránt, a veszteség a kiskereskedőé, s ha ismét csak a kereskedelem lesz kötelezett, akkor az egyrészt nem fogja szolgálni az inflációcsökkentés célját, másrészt a teher megint csak a kiskereskedelmet sújtja majd – húzta alá. 

Az MNKSZ főtitkára megerősítette a felvetésünket, hogy a kereskedők anélkül is rendszeresen akcióznak, hogy őket erre hatóságilag köteleznék, s teszik ezt együttműködve a beszállítókkal, feldolgozóipari szereplőkkel. „Akciós tervezés van, ennek keretében mindenki enged az árrésből, így alakul ki egy kedvezőbb fogyasztói ár” – emlékeztetett. „Ha pedig nem lesz ebben partner a feldolgozóipar, akkor nem lesz árualap, miközben a szankció, a büntetés, ismét csak kiskereskedőt sújtja” – panaszolta. Végezetül mindebből azt szűrte le, hogy a megközelítés problémás, s a szövetségük szeretné úgy véleményezni a tervezetet, hogy minden szereplő váljék kötelezetté ebben, nem csak a kiskereskedelem.