A nép szolgálatában

Dr. Dávid Ferenc       2021. március 1. 07:19 2021. márc. 1. 07:19

Zuzana Čaputová köztársasági elnök elengedhetetlennek tartja, hogy önvizsgálatot tartson a kormány és mérlegelje a politikai felelősségét a kialakult járványhelyzetért. Nem elég az egészségügyi miniszter leváltása – jelentette ki az államfő a Markíza TV vasárnap délutáni, „Testre szabva" című vitaműsorában. (…) Az államfő szerint, az egészségügyi minisztérium volt kitéve a legnagyobb megpróbáltatásoknak az elmúlt egy esztendő alatt, és ezért a tárcának újraindításra (restart) van szüksége. Zuzana Čaputová értékeli Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter munkáját, és véleménye szerint, a leváltása a koalíciós pártok megegyezésén múlik. (…) Zuzana Čaputová konstatálta, hogy a kormány bírálata sokszor „a helyzet javítására irányuló kétségbeesett próbálkozás". Úgy érzi azonban, ha elhangzik a bírálat, akkor a kabinet vagy annak egyes tagjai áldozatnak érzik magukat. „Pedig az áldozatok a temetőkben nyugszanak. Már túlléptük a 7 ezres határt a halálos áldozatok számánál. Az áldozatok borzalmas állapotban fekszenek a kórházakban, és úgy tűnik, mintha a kormány ezt nem venné észre" – tette hozzá.(bumm.sk)

Az elnök asszony leszedte a keresztvizet az egész kabinetről. Természetesen nem tudom megítélni, hogy Szlovákia első emberének igaza van-e, vagy sem. Tényadatok következnek: az 5 millió 450 ezer lakosságú északi szomszédunknál – 308.083 regisztrált megbetegedés mellett – 7.189 személy hunyt el a járvány következtében, a 9 millió 810 ezer népességű Magyarországon – 428.599 igazolt fertőzéssel – 14.974 honfitársunk vesztette életét. Mindkét országban válságos a helyzet, mindkét országban csúcsra kell járatni az egészségügyet, a számok összevetése (rangsorolása) méltatlan lenne a drámai szituációhoz.

A Szlovák Köztársaság legmagasabb közjogi méltóságát betöltő személy – a nép közvetlen /!/ választottjaként – úgy érezte, hogy szólnia kell, nem is akárhogyan. Szigorú hangnemet ütött meg, és felhívta a végrehajtó hatalom képviselőinek figyelmét arra, hogy energiájukat és drága idejüket ne önsajnálatra, hanem a járvány leküzdésére fordítsák, hiszen az igazi áldozatok a szenvedő betegek és a halottak, nem pedig a kormány tagjai. A miniszterek jöhetnek-mehetnek (ez a dolog természetes rendje), a kiélezett helyzetben azonban csak egyetlen kiemelt fontosságú ügy lehet: a járvány megfékezése, az életek mentése.  A televíziós beszélgetés során az államfő azt is elmondta, hogy fejetlenség uralkodik az ország vezetésében és nem megfelelő a kormányzati kommunikáció. „Ez állandó probléma. Semmiféle változás nem tapasztalható ezen a téren". Az államfő a politikai kultúra megváltoztatását sürgette. „Ezt elengedhetetlennek tartom" – hangsúlyozta.

A magyar köztársasági elnök az elmúlt kilenc évben összesen nem fogalmazott meg annyi kritikát és észrevételt a kormány működésével kapcsolatban, mint az alig két éve magas tisztséget betöltő Zuzana asszony egy délután. Áder elmúlt időszakbeli legfontosabb intézkedése az volt, hogy az igazságügyi miniszter anyósát (dr. Erőss Mónika) az Országos Bírósági Hivatal elnökének nevezte ki. Ja, és persze minden törvényt aláírt és kihirdetett, amit elé tettek. Tengernyi szabadidejében a podcast technológia elsajátításával foglalkozik, legutóbbi beszélgetésének címe: „Katinka az uszodán kívül”. Úgy érzi, hogy neki nem dolga minősíteni a járványvédelem hatékonyságát, és vélhetően az sem nagyon érdekli, hogy a kormány milyen intézkedéseket hoz a pandémia mérséklése érdekében. Jánosunkat nem a nép választotta, hanem valaki más.

Lehet, hogy nálunk is változtatni kellene a választási rendszeren, és akkor a talán elérhetnénk, hogy az ország első embere nem csak a horgászattal és a kék bolygó problematikával foglalkozna, hanem a mindennapok kínzó ügyeivel. De gyorsan tisztázzuk. nem a választási szisztéma dönti el, hogy valaki az ország első embereként miként viszonyul a drámai helyzetbe került lakosság problémáihoz. Nekünk pechünk van: Áder János nem a nép szolgálatára szerződött, hanem a kormányfő megalkuvó lakájaként akarja kitölteni mandátumát. Meg is látszik rajtunk.