Az azonos nemű családok gyerekeit védené az EU új rendelete

HírKlikk 2023. november 10. 16:05 2023. nov. 10. 16:05

Az Európai Parlament jogi bizottsága elfogadta az EU Bizottsága által javasolt uniós rendeletet, amelynek célja, hogy biztosítsák a szülői jogok elismerését az egész unióban, függetlenül attól, hogy milyen családban született a gyerek. Néhány tagállam – köztük Magyarország és Olaszország nem ért egyet az indítvánnyal.

A leendő rendelet minden családnak garantálja, hogy megtarthatják szülői jogaikat, ha az EU-n belül egyik tagállamból a másikba költöznek, más szóval hogy minden tagállamban elismerjék a rokoni viszonyokat. Emellett a javaslat értelmében bevezetnének szülői igazolványt is.  
 
Az egyik fő cél, hogy jogbiztonságot adjanak a szivárványcsaládoknak, amelyekkel kapcsolatban a szülői jogokat jelenleg nem minden tagállamban ismerik el – írja az Euractiv.

A családjog a tagállamok kompetenciájába tartozik, ezért a szülői jogokat eltérően rögzítik a tagállamokban, és jelenleg korlátozók lehetnek különösen a gyermekek öröklési, gyermektartási, vagy tanulási jogai terén.

A parlament azonban sürgette, hogy korlátozzák az eredeti tervezetben szereplő egyik záradékot, amely lehetővé tenné a tagállamok számára egy másik tagállamban elfogadott szülőséget a közrend érdekeire hivatkozva. A képviselők azt javasolták, hogy ezt a záradékot csak kivételes esetekben lehessen alkalmazni, és minden egyes esetet egyenként vizsgáljanak. Attól tartanak ugyanis, hogy a záradékot egyes tagállamok arra használhatják fel, hogy elkerüljék a javasolt szabályok alkalmazását, és különösen az azonos nemű családok jogait korlátozzák.

A javasolt jogszabályt több tagállam, köztük Olaszország és Magyarország elutasította. A javaslat ugyan leszögezi, hogy a szülőség kérdéseinek szabályozása változatlanul a tagállamok hatáskörébe tartozik, az ellene állást foglalók lehetőséget látnak benne arra, hogy nemzeti szinten érvényesítsék az azonos nemű családok, vagy a béranyaság elismerését.

Mivel néhány tagállam ellenállást tanúsít, egyelőre nem világos, hogy mikor jutnak egységes álláspontra a tagállamok az Európai Tanácsban.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom