Az izraeliek és a palesztinok is nagy árat fognak fizetni Netanjahu politikájáért

HírKlikk 2023. július 25. 19:20 2023. júl. 25. 19:20

Az egyik legnevesebb amerikai biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy Izraelben Netanjahu jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést. Max Boot, aki a Külkapcsolati Tanács nevű agytröszt vezető munkatársa, rámutat, hogy a jelek szerint a kormányfő számára teljesen közömbösek politikájának a következményei, az, hogy aláássa a demokráciát, kockára teszi az Amerikához fűződő szoros viszonyt, sőt, beindíthatja akár a harmadik palesztin felkelést.

A The Washington Post szerint Netanjahu, Trumphoz hasonlóan, foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz. A radikális politika az ár, hogy egyben tartsa a szövetséget a szélsőjobbos pártokkal. Biden hiába próbálja figyelmeztetni, hogy ha megvonják a Legfelsőbb Bíróság jogkörét, akkor odalesz egy fontos ellensúly a többség zsarnokságában.

A miniszterelnök és a szélsőjobbos kabinet valószínűleg szabad kezet kap, hogy még többet váltson valóra ultranacionalista programjából, noha csak hajszálvékony előnnyel nyert a választáson. A következmények azonban rettenetesek lesznek, mert a palesztinok elvesztik reményüket, hogy valaha is önálló nemzetet alkothassanak. Még tovább gyengül a nyugati parton a Palesztin Hatóság, s arab szélsőségesek ezt máris kihasználják, főleg Dzsenin környékén.

Az amerikai elnök igyekszik a józan ész hangján beszélni izraeli kollégájával, de az nem hallgat rá. Az izraeliek és a palesztinok is alighanem nagy árat fognak fizetni azért, hogy a miniszterelnök politikája ennyire romboló és félresikeredett.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)