Az UNICEF is segít, hogy ukrajnai menekült családok ne kerüljenek utcára

Németh-Kállai Szilvia 2024. augusztus 20. 14:20 2024. aug. 20. 14:20

A Hírklikk már többször megírta, hogy utcára kerülhet több ezer olyan ukrajnai menekült, aki eddig támogatott lakhatással élt Magyarországon. A kormány ugyanis változtatott a jogszabályokon, így nem tudni, mi lesz velük. Akik olyan területről érkeztek Magyarországra, ahol most nincs aktív harci cselekmény, elveszítik jogukat arra, hogy támogatott szálláslehetőségük legyen. A szakemberek szerint a hazai szociális ellátórendszer nincs felkészülve ennyi ember elhelyezésére. Ahogy mostanában egyre többször, civil szervezetek igyekeznek valamelyest enyhíteni a sok gyereket is érintő humanitárius katasztrófán. Az UNICEF szintén azon dolgozik, hogy azok, akiket programjaikon keresztül elérnek, ne kerüljenek utcára.

A Magyar Helsinki Bizottság bírósághoz fordul, miután az új szabályozás következtében már biztos, hogy Ukrajnából menekült gyerekek és felnőttek is hajléktalanokká válnak a magyar kormány döntése miatt. Szekeres Zsolt, a bizottság jogi főmunkatársa szerint ez súlyos humanitárius katasztrófát jelent, amiért az Orbán-kormány felelős. Nem tudni, mi lesz az érintettekkel, csak azt, hogy méltányossági kérelmüket indoklás nélkül visszautasították.

Pedig uniós joguk, hogy az állam segítse őket. Azzal is számolni kell, hogy nagyon sok gyerek fog kikerülni az oktatási rendszerből, mert nem biztos, hogy oda tud majd járni iskolába, ahol nyáron befejezte az előző évet. Egy olyan gyerek, aki az otthonában a háború miatt átélt egy hatalmas traumát, itt beilleszkedett, de innen is kiszakítják, kétszeres traumán megy keresztül. Ez pedig kihat a felnőttkorára is – figyelmeztetett a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa.  

Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodájának kommunikációs munkatársa a Hírklikknek elmondta, 2022 márciusában azzal a céllal alakultak meg, hogy helyi partnerükkel, a Magyar Református Szeretetszolgálattal segítsék a háborús területekről érkező, sok esetben traumatizált gyermekek lelki és pszichés sebeinek gyógyulását és támogassák az oktatáshoz, tanuláshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket. Több települési önkormányzattal, helyi és nemzetközi civil, valamint egyházi fenntartású szervezettel fogtak össze annak érdekében, hogy minden ukrajnai menekült gyereknek lehetősége legyen iskolába járni, behozhassa lemaradását, az igényeinek megfelelő taníttatásban részesüljön – mondta Nyíri Veronika.

Így 2023-ban az UNICEF Magyarországon több mint 60.000 menekült és helyi közösségben élő gyerek számára biztosította a minőségi tanuláshoz való hozzáférést – felzárkóztató programok, nyelvoktatás, koragyermekkori oktatás és fejlesztés formájában. Több mint 20.000 gyermek és gondviselő részesült mentális, pszichoszociális támogatásban, 32.000-en fértek hozzá védelmet nyújtó szolgáltatásokhoz és több mint 1.800 háztartás kapott azonnali segítséget készpénztámogatási programon keresztül – sorolta a szakember.

Az UNICEF-nél is tudnak a hazai jogszabályváltozásról, de arról nincs adatuk, hogy Magyarországon ez összesen hány családot érint. Csak azokra a családokra és gyerekekre látnak rá, akikkel a programjaikon keresztül találkoznak. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a hazai partner szervezeteiken keresztül elért menekülteknek ne kelljen augusztus 21. után az utcára kerülniük. Ehhez a menekült-, és közösségi szállásokon elhelyezett családoknak legalább középtávú megoldást szeretnének nyújtani, ezért forrásokat csoportosítanak át, és segítik partnereiket más támogatási lehetőségek felkutatásában ahhoz, hogy több idő álljon rendelkezésre a menekültellátással és a szállásadással kapcsolatos programjaik lezárásának megtervezésére – magyarázta Nyiri Veronika. 

2022-2023 között 14 partner szervezetük volt, de közülük néhánnyal már véget ért a közös munkájuk. Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája jelenleg is együttműködik a Fővárosi Önkormányzattal, Debrecen Város Önkormányzatával, és a Dorkász Szolgálattal, de korábban Győr és Záhony önkormányzata is partnerszervezetük volt. A civil szervezetek közül a Sulinyugival most zárult le a közös munka. A Piarista Gimnáziummal – amely egy délutáni ukrán tanodát működtet – is együttműködnek, a Református Szolgálattal hamarosan véget ér a szerződésük. A Kékvonalat (a gyermek krízis vonallal) egyebek mellett egy orosz-ukrán nyelvű segélyvonal üzemeltetésében támogatják – sorolta a szakember.

Tehát két önkormányzaton és egy civilszervezeten keresztül lehet rálátni azokra a családokra, amelyeknek nagy valószínűséggel nem kell napokon belül kiköltözniük szállásaikról. A fővárosi önkormányzattal fennálló együttműködés keretében a főváros által fenntartott négy szálláshelyen jelenleg 217 menekült él, ebből 109-en 18 év alattiak. Augusztus 20-a után mindössze ketten válnak automatikusan jogosulttá a szállástámogatásra – tekintve, hogy a kormány besorolása szerint „háborús területről” származnak.

„Talán éppen itt nyer értelmet a fővárossal együtt megvalósított humanitárius készpénztámogatási programunk, hiszen a lényege, hogy az összeget megkötés nélkül, a gyermekeik legfőbb igényeit szem előtt tartva tudják felhasználni a kedvezményezettek többi között lakhatásra. Az elmúlt évben több mint 1 800 Ukrajnából menekült háztartást értünk el Budapesten, bennük több mint 3 000 gyermeket. A készpénztámogatás mellett a program célja, hogy tájékoztatást nyújtson az Ukrajnából érkező menekültek számára hozzáférhető szociális szolgáltatásokról, ezzel segítve azokat a családokat, amelyeknek iskoláztatási, egészségügyi, lakhatási vagy jogi segítségre van szükségük” – mutatott rá a szakember.

Biztosan vannak más civil szervezetek is, amelyek azon dolgoznak, hogy ne kerüljenek utcára az ukrajnai menekültek. „Az is biztos, hogy a mi programjainknak is van kifutási idejük, de nyilván azért is dolgozunk, hogy a partnereinknek legyen módjuk arra, hogy kidolgozzanak hosszabb távú terveket, olyanokat, amelyeket a kedvezményezettekkel együtt tudnak megvalósítani. Azért, hogy a családoknak is legyen valamilyen elgondolásuk arra, hogy miként lépjenek tovább” – tette hozzá Nyíri Veronika. 

Tehát a Magyarországi Helsinki Bizottság becslése szerint mintegy négyezer olyan ukrán menekült él ma Magyarországon, akik majdnem biztosan utcára kerülnek. Hiszen ahonnan Magyarországra érkeztek, most nincs aktív harci cselekmény, ezért az Orbán-kormány döntése miatt elveszítik az uniós jogukat arra, hogy támogatott szálláslehetőségük legyen. A Hírklikk tudomása szerint jelenleg csak az UNICEF és hazai partnerei dolgoznak azon, hogy az Ukrajnából idemenekültek közül legalább 217-nek legyen továbbra is hol laknia Magyarországon. Ez a négyezerhez képest nem túl sok, és a Magyar Helsinki Bizottság szerint a többiekre, akiket a nemzeti ünnep másnapján tenne hajléktalanná a kormány, az állami ellátórendszer semmilyen módon nincs felkészülve.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom