Bagdy Emőke harmadszor is megszólalt a Meseország Mindenkié körüli vitában

HírKlikk 2020. október 17. 08:58 2020. okt. 17. 08:58

„Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával” – szögezi le közleményében Bagdy Emőke, aki ezzel harmadszor nyilvánult meg a másság elfogadását megkönnyítő Meseország mindenkié antológia körül kibontakozott éles vitában. Előző megszólalásai a magyar pszichológus társadalom egy részében felháborodást váltottak ki.

Bagdy Emőke – az előző két megszólalásával ellentétben – ezúttal nem a kormánylapban, hanem saját Facebook oldalán nyilvánult meg. Ötpontos nyilatkozatában  – amivel „a elmúlt időszak, személyemmel kapcsolatos sajtóvisszhangjaira” reagál – tudatja, hogy „A szóban forgó mesekönyvről az újságírói kérdésre reagálva válaszoltam csupán, mivel a könyvet nem ismertem korábbról”. Mint írja, a válaszában „szakmai megközelítéssel éltem, amelyet jelenleg is fenntartok, egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott”. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy „Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom”. 

„Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával” – folytatódik a közlemény, amelynek utolsó pontjában Bagdy Emőke leszögezi, hogy „A többségtől való különbözősége alapján, bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan”.

Végül tudatja, hogy a továbbiakban, ebben a témában nyilatkozni nem kíván, csakis szakmai fórumokon, kollégákkal történő munkában lesz nyitott érdemi megbeszélésre.

Mint a Hírklikk többször is beszámolt róla, nagyon éles indulatokat váltott ki a részben ismert mesék átiratait tartalmazó kötet, amelyben a főhős a kisebbséghez tartozik (például roma vagy homoszexuális), de a végén mégis ő győz. A jobb és a szélsőjobb éles támadásának startpisztolyát Orbán Viktor húzta meg, amikor a Magyar Rádióban olyanokat mondott a kötet kapcsán, hogy „hagyják békén a gyerekeinket”. Ezután már nem is volt olyan meglepő, hogy a szélsőjobb ráugrott a hecckampányra, amelynek csúcspontjaként Duró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese a Parlamentben ledarálta a kötetet, majd szélsőjobb szervezetek hitleri időket idéző plakátokat helyeztek el a könyvet forgalmazó könyvesboltokon. 

Bagdy Emőke úgy került a képbe, hogy a Magyar Nemzetnek nyilatkozva, olyanokat jelentett ki, mint hogy „a korai érzékenyítés azért veszélyes, mert a szociális behatások olyan erőteljesek tudnak lenni, hogy megakadályozhatják a szabályozó gén kinyílását vagy módosíthatják azt, ami tovább is örökítődik”. 

Erre már a pszichológus társadalom is felhördült, állásfoglalásukban – amit csaknem 1300-an írtak alá – leszögezték, hogy „a pszichológus szakma tiltakozó tagjai kijelentjük, hogy a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára. Emellett elhatárolódunk minden olyan pszichológus – így Bagdy Emőke – nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”. Az állásfoglaláshoz utóbb, egy külön aláírási íven – eddig – félezer BA vagy MA szinten magyar egyetemen tanuló pszichológus hallgató csatlakozott.

Bagdy ezt nem hagyta szó nélkül, ismét a Magyar Nemzetben jelent meg reakciója. A többi között leszögezte, hogy „amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni?”.

Ám vélhetően ő is érezte, hogy valamilyen szinten tisztáznia kell magát. Ezután tette közzé a nyilatkozatát a Facebookon.

A témáról bővebben olvashat itt és itt