Csaknem negyedével nőttek a fizetések Tállai államtitkár úr focicsapatánál

HírKlikk 2022. április 16. 11:50 2022. ápr. 16. 11:50

24 százalékkal nőtt tavaly a fizetés Tállai András focicsapatánál – adja hírül a Menedzser Fórum, beszámolva arról, hogy megérkezett az első fecske a labdarúgó NBI-ben szereplő csapatok 2021-es évét ismertető beszámolók közül. A Mezőkövesd-Zsóry focicsapata mögött álló gazdasági társaság mindenesetre ismét jó évet zárt, akárcsak a megelőző esztendőben. 

Az már önmagában is egészen abszurd volt, hogy az NBI-es csapatok többségénél a koronavírussal terhelt 2020 sem okozott nagy nehézséget, sőt! Alig estek vissza a jegybevételek a zárt kapus mérkőzések ellenére, és emelkedtek a szponzori bevételek is, ami kapcsán az Mfor.hu cikke emlékeztet persze arra, hogy Magyarországon főként érdek alapján osztják a szponzorok a pénzeket. Jogos mindenesetre a gondolat, miszerint a koronavírussal terhelt problémás évben a szponzorok tartották nyereségesen a klubokat.

A hazai folyamatok mindenesetre ellentétesek a piaci logikával, amit az is mutat, hogy az UEFA Benchmark kiadványa szerint, miközben 2020-ban a nyugati bajnokságokban – akár jelentősen – csökkent a bevétel, addig a magyar bajnokságban 21 százalékkal több pénz áramlott be, mint a megelőző szezonban.

A Mezőkövesd-Zsórynál 2020-ban jelentősen nőtt az árbevétel. Ezen belül 19 százalékkal 21-ről 17 millióra csökkent ugyan a jegybevétel, de hirdetésekből és reklámokból minden korábbinál több bevétele származott a kft.-nek. Az pedig egészen furcsa, hogy tavaly – amikor már alig volt zárt kapus meccs – sokkal nagyobb mértékben zuhant a jegybevétel, mint a Coviddal terhelt évben, és a hirdetők sem tartották már annyira vonzónak a Mezőkövesdet, mint a zárt kapus meccsekkel teli időszakban.

Jegyekből és bérletekből mintegy harmadannyi származott 2021-ben (5,7 millió forint), hirdetésekből, reklámokból pedig durván fele annyi (83,3 millió). Hiába azonban ez a visszaesés, a csapat értékesítésből származó bevételei 1,077 milliárd forintot tettek ki a korábbi 963 millió után. Ezen belül a legnagyobb összeget az MLSZ és MHL jogdíjak jelentették, és nagy tétel volt még a korábban elhatárolt támogatások folyósítása, valamint egyéb támogatások is, beleértve az önkormányzattól kapott 91 millió forintot.

A cég kiadásai is növekedtek, főként a személyi jellegűek (a 2020-as 949 millióról 2021-ben 1,25 milliárd forintra). 

Egyrészt nőtt a foglalkoztatottak létszáma, 52 főről 55-re, másrészt az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a bérek is jelentősen emelkedtek. Igaz, arra nem világít rá a kiegészítő melléklet, hogy az alkalmazottak között hányan vannak a sportolók és hányan az egyéb alkalmazottak. Az átlagfizetés mindenesetre tavaly 24 (!) százalékkal nőtt a klubnál. A 2020-as havi bruttó 1,45 millió forint után tavaly 1,8 millió forintért dolgoztak a klubnál átlagosan – mutat rá az Mfor.hu cikke.

Forrás: mfor.hu