Csányi Sándor nem értette meg az UEFA üzenetét

Föld S. Péter 2021. július 16. 12:30 2021. júl. 16. 12:30

Fellebbez a Magyar Labdarúgó Szövetség az UEFA döntése ellen, amellyel a magyar labdarúgó válogatottat a szurkolók homofób viselkedése miatt három zártkapus mérkőzéssel büntette. Az MLSZ elnöke szerint néhány ember felelőtlen magatartása miatt nem lehet tízezreket kizárni a stadionokból.

„Rendkívül igazságtalan, hogy néhány ember tette, viselkedése miatt több tízezer, a futballért rangó szurkoló kényszerül a stadionon kívülre. Remélem, végül minden szurkoló megérti, hogy akár egyetlen sportszerűtlen néző tette is szigorú következményekkel jár diszkrimináció vagy rasszizmus esetén.” Ezt nyilatkozta az MLSZ elnöke a Mandinernek. Érthető, ha Csányi Sándor fellebbez, ha igazságtalanak tartja a döntést, igyekszik változtatni rajta. Hogy sikerrel jár-e azt nem tudhatjuk, a tiltakozás indoklása azonban igencsak sajátos.

Az elmúlt időszakban a magyar futball vezetői számos alkalommal intették óvatosságra a szurkolónak nevezett rendbontókat, mégpedig arra való hivatkozással, ha nem viselkednek rendesen, akkor legközelebb még a mostaninál is nagyobb baj lesz, jönnek a szankciók, a büntetések.

Pedig, már most is nagy a baj. Nem a három meccses eltiltás a legnagyobb baj, nem is a százezer eurós pénzbüntetés – ezt az MLSZ gond nélkül kifizeti –, hanem az, ahogyan Csányi és a magyar labdarúgás vezetése ezt az ügyet kezeli. Szerintük ugyanis azt kell megértenie minden szurkolónak, hogy az ilyen viselkedés szigorú következményekkel jár, ezért kellene tartózkodniuk a rasszista, homofób megnyilvánulásoktól. Egyetlen szóval sem utal Csányi arra, hogy elsősorban nem a várható szankciók miatt kell normálisnak lenni, hanem azért, mert a rasszizmus, a homofóbia nem pálya, ellenkezőleg, vállalhatatlan magatartás, amiből tisztességes ország tisztességes vezetése nem kér.

Nem véletlen, hogy Angliában, amikor az elveszített tizenegyes párbaj után az elkeseredett szurkolók megtalálták és rasszista kifejezésekkel bombázták csapatuk színes bőrű játékosait, maga a miniszterelnök is megszólalt. Boris Johnson azt írta a Twitteren, hogy ezek a játékosok hősök, és nem érdemlik meg a rasszista megjegyzéseket. Harry Kane, az angol labdarúgó válogatott kapitánya pedig azt üzente hazája baromarcúinak, hogy „ti nem vagytok Anglia szurkolói, nem kelletek nekünk.”

Idáig kellene nekünk is eljutnunk. Hogy nem a várható szankciók miatt kérjük a szurkolókat a normális viselkedésre, hanem közöljük velük, hogy szerintünk  a rasszizmus és a homofóbia tisztességtelen. Ezt kellene üzennie Csányi Sándornak és a magyar futball valamennyi vezetőjének, ám ettől jelen állás szerint még messze vagyunk.

Mi még ott tartunk, ahol Szijjártó Péter külügyminiszter. Aki nem a rendcsinálást, hanem munkásőr-hajlamú, nézőtéri feljelentésekre alapuló intézkedést sejt az UEFA bennünket sújtó büntetése mögött.