Demján-szobor Sárszentmihályon

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 17. 19:45 2020. okt. 17. 19:45

Parkot neveztek el és szobrot avattak október 15-én a két és fél éve elhunyt Demján Sándor emlékére a Fejér megyei Sárszentmihályon, ahol a nagyvállalkozó első alkalommal töltött be önálló vezetői tevékenységet a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként – közölte az MTI-vel a Masterplast Nyrt. A Masterplast csapata így tiszteleg az egykori „Főnök" életműve előtt – hangsúlyozták.

Amikor elolvastam a hírt, két érzés, két gondolat futott át rajtam. Az egyik az örömé, igen az örömé, hogy a 2018-ban az árnyékvilágot itt hagyó Demján Sándorra méltó módon emlékeztek meg a Fejér megyei településen. A szobor leleplezéséről és az azt követő fogadásról készült videót többször megnéztem, és azt is jó érzéssel konstatáltam, hogy Demján Sándor özvegye ugyan meghatottan, de talán lelki megnyugvással vett részt az ízlésesen megszervezett eseményen. A képek tanúsága szerint, az egész alakos szobor nagyon jól sikerült, és a helyszín kiválasztása is remek volt. A másik érzés persze a fájdalomé volt, az, hogy ez a kiváló ember már nincs közöttünk. Tizenkét évig dolgozhattam a közvetlen közelében, és minden túlzás nélkül mondom – két és fél év távlatából is –, hogy nagyon hiányzik, De talán nem írtam volna jegyzetet, ha a Masterplast Nyrt. első számú vezetője nem olyan kiválóan összegzi Demján Sándor egészen különleges pályáját és látásmódját, mint ahogy tette. Úgy döntöttem: megosztom Önökkel Tibor Dávid elnök úr szavait: 

Én azt gondolom, hogy Demján Sándort az különböztette meg leginkább másoktól, hogy rendkívül erős és pontos jövőképpel rendelkezett, és hogy milyen irányba tart a világ, mi helyes és mi helytelen, és ennek mindig hangot is adott. Ma egy nagyon gyorsan változó környezetben az Ő tisztánlátása, éleslátása szerintem rendkívüli módon hiányzik. Ha én ma beszélhetnék vele, akkor az első kérdésem valószínűleg az lenne, hogy hogyan látja a világot mondjuk 2020-ban, hogy alakulunk át, és a jelenlegi zűrzavarok kora, a mostani zűrzavarok kora hogyan fog letisztulni majd, és hová tart a világ? Azt gondolom, hogy erről, neki most is lenne egy tiszta, világos gondolatsora.”

Nem tudok mást mondani, minthogy Tibor úr értékelése igazi telitalálat, és köszönet érte. Talán annyit még hozzátennék a fiatalabbak kedvéért, hogy Demján Sándor munkájának kiemelkedő eredményei Budapesten is láthatóak. A teljesség igénye nélkül: a Pólus Center, a WestEnd City Center és a Művészetek Palotája megépítése is a nevéhez kötődik.

Sokszor elmondtam és leírtam már, és most megismétlem, hogy tiszteletre és szeretetre méltó, jó ember volt.