EDF: a valóság akkor is valóság, ha egy politikai erő megpróbálja eltörölni

Millei Ilona 2023. november 16. 07:20 2023. nov. 16. 07:20

Az Egységes Diákfront (EDF) továbbra sem tétlenkedik. Nyílt levélben szólították föl a Néprajzi Múzeum főigazgatóját, hogy távolítsa el Claudia Andujar fotókiállításán a kihelyezett kordont, ami sérti a diákok és fiatalok szabad művelődésének jogát. Azt kérik Kemecsi Lajostól, találkozzon velük a Néprajzi Múzeumban, hogy választ adjon a követelésükre. Onnan a Corvinus Egyetemhez mennek, hogy csatlakozzanak a Hallgatói Összefogáshoz, amely szolidaritási tüntetést tervez Ádám Zoltán, a Corvinus elbocsátott oktatója mellett. Pénteken, a Nemzetközi Diáknapon az ország több nagyvárosában átadják az ország első alternatív oktatási népszavazásának szavazatait az illetékes tankerületeknek. 

Az Egységes Diákfront tagjai „látogatást” szerveztek a Néprajzi Múzeumba csütörtökön 17 órára, hogy felszólítsák a főigazgatót, dr. Kemecsi Lajost, hogy távolítsa el a Claudia Andujar fotókiállításán kihelyezett kordont. Úgy vélik, ez sérti a diákok és fiatalok szabad művelődésének jogát, hiszen a művészet szabad, a korlátozása a művészi szabadság korlátozása. Mivel a művészet mindenkié, a kultúra mindenkié, az EDF nemet mond a cenzúrára, és nemet a diákság korlátozására is. 

A nyomaték kedvéért nyílt levelet is küldtek a főigazgatónak. Ebben többek között kifogásolják, hogy „a kordonra helyezett papírfecni szerint a kiállítás 18 éven aluliak számára nem látogatható. Ez cenzúra. Ez a művészet korlátozása”. Ezért felszólítják a főigazgatót, hogy távolíttassa el a kihelyezett kordont. „Amennyiben a Néprajzi Múzeum szerint bizonyos művek „homoszexuális propagandaként” definiálhatók, az intézmény láthatóan nincs tisztában a művészet fogalmával. A művészet szabad, annak korlátozása a művészi szabadság korlátozása. Claudia Andujar művei egyszer már cenzúrázva voltak. Ez most megint megtörtént. A művész fotói a janomami törzset mutatja be, ezáltal a valóságot tárják az alkotást megtekintők elé. A valóság akkor is valóság marad, ha egy politikai erő azt megpróbálja eltörölni. Ezért felszólítjuk önt, hogy ne engedjen a politikai nyomásnak, álljon ki a szakmájáért és a művészet szabadságáért. A kultúra mindenkié, a művészet mindenkié!

Amennyiben ennek nem tesz eleget, Ön és intézménye aktívan korlátozza a diákságot és a fiatalságot a szabad művelődésében. Azt gondoljuk, hogy ennél a diákság többet érdemel, hogy generációnk tagjaiból akkor lesznek tudatos állampolgárok, ha kulturálódhatnak. Ebben való akadályozásunk súlyos következményekkel jár. Önnek felelőssége van abban, hogy a művelődéshez való jogunkat szabadon gyakoroljuk. Amennyiben ezt a lehetőséget megvonja tőlünk, abban az esetben azonnali lemondásra szólítjuk fel!

Tudjuk, hogy Maga szakember. A szakmája számos előnyt és lehetőséget nyújt a társadalom egésze számára, kérjük, hogy ne vonja meg ezeket az előnyöket a diákságtól. Ne legyen a Mephisto Hendrik Höfgenje, a szakmája képviselete nem azt jelenti, hogy pozíciója megtartása végett kiszolgálja a hatalom amorális akaratát. Ellenben kérjük, hogy járuljon hozzá a diákság kultúrához való jogának biztosításához!”

Fel is teszik kérdéseiket a főigazgatónak: „egyetért-e Ön azzal, hogy a művészet szabad, azt korlátozni nem lehet, és hogy a kultúra mindenkié. Amennyiben igen, kérjük azonnali hatállyal távolítsa el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításon kihelyezett kordont azért, hogy biztosítsa a diákok számára a művelődés jogát.

Amennyiben nem, felszólítjuk arra, hogy mondjon le, mivel diszkriminatív eszközökkel korlátozza a kultúra és a művészet szabadságát.”

Mivel a fiatalok nyitottak a párbeszédre, azt kérik a főigazgatótól, hogy találkozzon velük a Néprajzi Múzeumban és adjon választ a követelésükre.

A Néprajzi Múzeumból a diákok a Corvinus Egyetem „E” épületéhez mennek, hogy csatlakozzanak a független Hallgatói Összefogás 19 órakor kezdődő szolidaritási tüntetéséhez Ádám Zoltán mellett. A „Hallgatói Összefogás” szervezői elfogadhatatlannak tartják, hogy Ádámot elbocsátották, amiért etikai vizsgálatot indított egy kivételezett elbánásban részesült hallgató ügyében. A szervezők petíciót is indítottak azért, hogy az oktatót vegye vissza az egyetem.

A hallgatók állásfoglalásukban azt írják: „ez a kiáltvány arra szolgál, hogy hallgatóink kifejezhessék támogatásukat Ádám Zoltán iránt, és állást foglalhassanak a hallgatói jogok, az etikai normák és az egyetemi autonómia mellett. Ma a hallgatók erejével, a közösség erejével kell kiállnunk mindazokért, amit az egyetemünk képvisel. Az elmúlt napok eseményei feltárták előttünk az egyetemvezetés egy súlyos hibáját. Ádám Zoltán elbocsátása nemcsak az ő jogai és kiállása elleni támadás, hanem az egyetemünk jó hírnevének is kárt okozott. Az, hogy az egyetem azonnali hatállyal megszüntette az etikai eljárások kezdeményezőjének munkaviszonyát, nemcsak az egyetem jó hírét rombolja, de aláássa az egyetemi értékeket és az etikai alapelveket. Most, amikor már minden korábbi lépés sikertelen volt, az egyetemi hallgatói közösségnek meg kell szólalnia. Szolidaritásra és egységre van most szükségünk, hogy megállítsuk a bizalomvesztést és helyreállítsuk az egyetemi kapcsolatokat. Ki kell állnunk az egyetemi autonómia, a szólásszabadság és a hallgatói és oktatói jogok mellett.” 

Az Egységes Diákfront pénteken, a Nemzetközi Diáknapon is akcióra készül. Az ország első 7IGEN-es alternatív népszavazásán nyolc nap alatt 114 941 ember szavazott. A diákok a szavazatokat az ország több nagyvárosában, többek közt Kecskeméten, Salgótarjánban, Veszprémben, Szegeden, Nyíregyházán, Miskolcon, Gyulán, Debrecenben és Budapesten adják át az illetékes tankerületeknek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom