Budapesti kórház: folyosón, a székeken alszanak a covidos betegek (videó)

HírKlikk 2020. november 7. 08:42 2020. nov. 7. 08:42

Amit a videón látnak, érdemes többször is megnézni. Alaposan. Nem valahol egy távoli országban készült, nem is az olaszországi Bergamoban, még a tavaszi Covid-hullám idején. Ez a felvétel itt és most készült Budapesten, egy fővárosi kórházban, annak – úgymond – Covid-osztályán. Pontosabban az osztályt kiegészítő folyosón. A kórtermekben ugyanis már elfogyott az ágy, a fertőzöttek, a betegek kénytelenek székeken, és egyéb alkalmi fekvőalkalmatosságban tölteni az éjszakájukat.

Orbán Viktor a pénteki rádiónyilatkozatában egy nagy lépést tett előre az őszinteség terén; azt mondta, december 10-re a kórházak elérik kapacitásaik csúcsát. Arról nem szólt, hogy utána mi történik, pedig valójában az a fontos; mit tesznek az orvosok, ápolók abban a helyzetben, amikor már elfogynak a lehetőségeik. (Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ez a december 10. körülbelül annyira lehet pontos, mint a tavaszi miniszterelnöki kijelentés; akkor május 3-át jelölte meg Orbán a járvány tetőpontjaként.)

De maradjunk itt a jelenben: a képsor nem egy kamuvideó, készítője maga is ebben a budapesti intézetben töltötte az éjszakát, ülve, miközben két-három órás időközönként elvitték vizsgálatra. Vagyis csak azt akarjuk jelezni, hogy a jelenlegi állapotok már azt jelzik, hogy hiába a személyzet hősiessége, a betegeket elfogadhatatlan állapotok fogadják. És erről azért kell beszélni, azért kell bemutatni a mi „bergamoi” képeinket, hogy egyrészt felhívjuk a kormány figyelmét arra: eljött az ideje a teljes őszinteségnek, másrészt a lakosságét: mindannyian komoly veszélyben vagyunk. Nagy az eshetősége a szélsebesen terjedő járvány idején, hogy a vírus bennünket is utolér, és ekkora tömeg fogadására, kezelésére, már most sincs felkészülve az egészségügyi rendszer.

Videónk készítője maga is súlyos állapotban, tüdőgyulladással került a kórházba, ahol az éjszakája során még rosszabb képeket is készíthetett volna. Szóval, tényleg itt az ideje az őszinte beszédnek, már csak azért is, mert az ilyen felvételek láttán, a lakosság is szigorúbb lesz önmagához, fegyelmezettebben fog védekezni.