Frölich Róbert: ha minden zsidó fél, akkor én egész vagyok

HírKlikk 2023. november 1. 19:20 2023. nov. 1. 19:20

„Ebben az országban ő dönt egyedül mindenről, és most jól döntött” – jelentette ki Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija a Klikk TV Mélyvíz című műsorában azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kikötötte, nem akar itthon palesztin-párti tüntetést látni. A beszélgetésben a vallási vezető elemezte a közel-keleti helyzet súlyosságát, Izrael dilemmáit, de megvallotta megdöbbenését pár furcsa reakció miatt is.

„Most semmi nem alakul jól. Egy háború önmagában nem alakulhat jól. Nem egy terrorakció, nem egy elszigetelt terrorcselekmény, hanem a Hamasz indított háborút Izraellel szemben. Csecsemőket gyilkoltak le, ártatlan civileket mészároltak le, ez ellentmond a nemzetközi jognak és a hadietikának is” – emelte ki Frölich Róbert, aki korábban tábori rabbiként is szolgált.  

„A világ reakciója erre megdöbbentő” – osztotta meg aggodalmát a főrabbi, s egy párhuzamot vetett föl az orosz-ukrán háború és a közel-keleti konfliktus között. Mint mondta, nem akarja összevetni a két véres konfliktust, csak a nemzetközi közvélemény reakciója miatt említette. „Oroszország megtámadja Ukrajnát. Az egész világ odaáll Ukrajna mellé. Nem láttam orosz párti tüntetéseket. Lehet, hogy voltak, de valahogy nem láttam. Most viszont azt látom, hogy Izraelt megint belekényszerítik abba a szerepbe, amit az elmúlt 75 évben számtalanszor megkapott, hogy ő az agresszor, ő az elnyomó” – idézte föl és megjegyezte azt is, hogy ebben a konfliktusban is az a bűne Izraelnek, hogy „visszaütött”.

„Félni egy percig nem féltem” – reagált arra a főrabbi, hogy milyen hatást keltettek benne a több esetben akár magát a terrorcselekményt is éltető tüntetések Európa- és Amerika-szerte. Bár azt szokták mondani, hogy minden zsidó fél, akkor ezek szerint ő egész zsidó – tette hozzá Frölich Róbert, aki azt is megvallotta, erre azt szokta mondani, hogy „egy valakitől félek, az Istentől, senki mástól”. Megítélése és közössége megítélése szerint ebben a helyzetben ugyanakkor helyes volt az a döntés, hogy Orbán Viktor és a rendőrség hazánkban nem engedélyezte a palesztin-párti tüntetést.

„Az elképzelhetetlen, hogy több mint ezer civil lemészárlását Izrael megtorlatlanul hagyja. Meg akarja semmisíteni a Hamaszt és meg is fogja, az nem kérdés” – jelentette ki határozottan a főrabbi, de hozzátette, hogy a kérdés az, milyen módon és milyen áron. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Hamasz az egy terrorszervezet, amellyel kapcsolatban Gábor György Népszavában megjelent írását ajánlotta a nézőknek. „Itt nem arról van szó, hogy egy szegény felszabadítási szervezet megtámadta pici Dávidként a nagy Góliátot. Nem. Itt egy pusztításra szakosodott, azt célul tűző szervezet akarja elpusztítani nem csak Izraelt, hanem minden zsidót. Nincs az az állam, amely ezt békésen tűrné” – mondta Frölich Róbert.

Bár a mostani közel-keleti konfliktus esetleges eszkalációját nem tudja kizárni, az európai helyzetet a főrabbi nem ítélte meg olyan borúsan. Igaz, azt sem zárja ki, de nem látja annyira reálisnak, hogy „lángba borulna most az öreg kontinens”.

A műsorban szóba került a múlt héten a parlamentben elfogadott határozat „A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról”. Frölich Róbert elmondta, meglepte, hogy Hadházy Ákos ezt nem támogatta. Magát a dokumentumot szimbolikus gesztusként értékeli, ami szerinte senki másnak nem szól, mint a magyarországi zsidóságnak és Izraelnek. „Egy üzenet, hogy veletek vagyunk” – tette hozzá. 

Egy említésre méltó fordulatra is felhívta a figyelmet Frölich Róbert: az, hogy az EMIH szervezte közös megemlékezésre, a Jeruzsálem Parkba elmegy a Mazsihisz, az nem egy nagy dolog. Az egy közterület. De hogy a Dohány utcai zsinagógába bejön az önmagát haszidként definiáló EMIH, amely az orgonás templomot nem fogadja el, az több volt egy szimbolikus gesztusnál. A hitéleti vezető ezt azért emelte ki, mert bár nincs különösebb együttműködés a hazai zsidóság két nagyobb szervezete között, amikor baj van, akkor mégis félre tudták tenni a különbségeket. „Ugyanez a helyzet Izraelben. Végletesen megosztott az izraeli társadalom. […] De amikor kitört a háború, akkor hopp, hirtelen eltűnt minden ellentét. Összefogtak. És igen, még egy egységkormány is létrejött. Ez az a helyzet, amikor nekünk itt Magyarországon vagy Kínában, Amerikában, Tanzániában félre kell tenni minden egyéb ellentétet, és azt mutatni, hogy itt mi egyek vagyunk. És amikor tényszerűen veszélyben vagyunk, és Európában is ezt látjuk, akkor össze kell fognunk” – fogalmazta meg Frölich Róbert.

A Mazsihisz új vezetésével kapcsolatban a főrabbi kifejtette, hogy az új elnökkel, Grósz Andorral sikeresen együtt dolgozik. Bár elődjével, Heisler Andrással volt konfliktusa részben amiatt, mert Heisler a neológ hitközségek sorába fölvette a reform zsidó közösséget is, ez a fajta ideológiai különbség Grósz Andorral való kapcsolatát nem terheli. Az új elnökről járja ugyan az a hír, hogy ő határozottabban keresi a jó viszonyt a kormányzattal, mint elődje, Frölich inkább azt emelte ki, hogy akárcsak ő valaha tábori rabbiként, úgy most Grósz is méltányos és tisztességes viszonyra törekszik a helyi és országos hatalmakkal saját közössége érdekében.

A Klikk TV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.