Fudan egyetem: Palkovics mindenkit megnyugtatott és ettől mindenki ideges lett

Föld S. Péter 2021. április 21. 11:35 2021. ápr. 21. 11:35

Sokan vannak Magyarországon, akik aggódnak a Fudan egyetem kampuszának tervezett magyarországi térfoglalása miatt. Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter nem tartozik az aggodalmaskodók közé. Szerinte a kínai egyetem budapesti kampuszának létesítése mögött nincs semmiféle sanda szándék, titkosszolgálati terjeszkedés meg még annyi sem. A miniszter szerint ugyanis, nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország egy másik ország területén titkosszolgálati tevékenységet folytasson.

Palkovics miniszter, aki Orbán Viktor döntése nyomán Fürjes Balázstól örökölte meg a Diákváros és a Fudan egyetem projektjeit, a posztjához méltó szerénységgel elismerte, hogy a titkosszolgálatok ügyeiben nem igazán járatos, de úgy gondolja, hogyha valakik valahol kémkedni akarnak, akkor ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb módszert is találnak, minthogy egyetemet létesítsenek a megcélzott országban. Ezzel a megállapítással, annak ellenére, hogy mi itt a Hírklikknél szintén nem vagyunk titkosszolgálati szakemberek, maradéktalanul egyetértünk. Józan paraszti ésszel is belátható ugyanis, hogy a kémkedésnek, a befolyás megszerzésének ezer más módja is van, mint egy igen drága egyetem létesítése. Bár, ami azt illeti, a Fudan egyetem nem a Kínai Népköztársaságnak kerül majd nagyon sok pénzébe, hanem a magyar adófizetőknek, pontosabban, a magyar adófizetők gyerekeinek és unokáinak, akiknek a 450 milliárd forintnyi kínai hitelt vissza kell majd fizetniük.

Valljuk be őszintén: a Fudan egyetemben a magyarok számára nincs semmi jó. A 540 milliárd forintos beruházás költségeit mi fizetjük, nagyrészt a kínai bankoktól felvett 450 milliárdos, a nagyközönség számára ismeretlen feltételekkel felvett hitelből. Ami viszont ismert: a beruházást a kínai fél végzi, ők szállítják az alapanyagokat, valamint az építkezésen dolgozó kínai munkásokat.

Mindemellett ideológiai kételyek is felmerülnek a Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszával kapcsolatban. Palkovics miniszter ugyan visszautasította, hogy a kínai egyetemen bármiféle ideológiai képzés zajlana, de ez a megfogalmazás legföljebb a Fidesz megvezetett híveinek megtévesztésére alkalmas. A Fudan alapiratának egyik tételmondata ugyanis, hogy „az egyetem hű a Kínai Kommunista párt vezetéséhez, végrehajtja a párt oktatáspolitikáját, elfogadja a marxizmus vezető szerepét, a szocialista oktatásirányítást.”

Jól olvasták, valóban ez áll benne. Ugyanebben a chartában más csemegék is fellelhetők. A többi között az, hogy az egyetem legfőbb döntéshozó szerve a pártbizottság, ez irányítja „az egyetemen folyó ideológiai és politikai munkát, a pártkáderek kiválasztását és képzését, valamint a pártfegyelem érvényesítését.”

Nem soroltuk fel mindazt a szépet és jót, ami a Fudan egyetem alapokiratából kiolvasható. Erre mondta Palkovics miniszter, hogy az egyetemen nem folyik ideológiai képzés. Mindenki azt mond persze, amit akar, és mindenki azt gondolja erről, amit jónak lát. Mi például azt gondoljuk, hogy amit Palkovics állít, az nem igaz, és a Fudan egyetem magyarországi beengedése nettó hazaárulás. Túl azon ugyanis, hogy gazdasági érdekünk nem fűződik hozzá, ideológiailag is nagyon necces, amit kínál. Ez a projekt, semmi más célt nem szolgál, minthogy hazánkat kiárusítsa egy agresszív terjeszkedésre berendezkedett keleti diktatúra érdekeinek.

Egyetlen magyar sincs egyedül, és ha a Fideszen múlik, a kínai kommunisták is velünk vannak.