Horgas Péter: nem mondhatunk le a nemzet jövőjéről, nem hagyhatjuk magukra  gyermekeinket

Millei Ilona 2023. július 24. 14:25 2023. júl. 24. 14:25

Nem húzható tovább, hogy végre meginduljon a konkrét és példát is mutató együttműködés a különböző szervezetek között az oktatás területén. E gondolat jegyében mutatta be a Civil Bázis, az Egységes Diákfront (EDF) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Országos Közös Akaratot (OKA). Mint Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke elmondta, ez olyan ajánlat, amely az oktatás területén azt is meghatározza, hogy milyen országban szeretnénk élni. A szerveződés nyitott, bárki csatlakozhat hozzá. Konkrét terveik közé tartozik szeptember elsején a Kossuth téren, az Országos Tanévnyitó, amelyet majd különböző megmozdulások követnek.

„Az OKA az Országos Közös Akarat kezdeményezésének a rövidítése, amelyben először az oktatással foglalkozunk. Ez egy kommunikációs csomag, amely most az oktatás legégetőbb és legfontosabb feladatait fogalmazza meg. De az OKA ugyanakkor egy olyan ajánlat is, amely az oktatás területén azt is meghatározza, hogy milyen országban szeretnénk élni. Azok a szervezetek, amelyek ezt elfogadják, azokkal a továbbiakban együtt tudunk haladni. A kezdeményezés mögött hosszú hónapok állnak. A múlt évben kezdődött diák-, pedagógus- és szülői megmozdulások résztvevőinek, valamint az ezen idő alatt létrejövő új csoportoknak, más szervezeteknek az együttműködéséről van szó” – mondta a Civil Bázis elnöke. Horgas Péter hozzátette: az oktatási szférában az elmúlt évben több szervezet jött létre, és a már meglevő szervezetek is új lendületet kaptak. Megismerték egymást, sokat tanultak egymástól. A magyar oktatás problémái világnézettől, társadalmi helyzettől függetlenül, mindenkit érintenek, ez egy olyan nemzeti ügy, amelyben lehet közös alapokat keresni.

„Hatalmas munka előtt vagyunk, de nem adhatjuk fel, nem mondhatunk le alapvető jogainkról, a nemzet jövőjéről, nem hagyhatjuk magukra a gyermekeinket” – folytatta. Horgas Péter úgy gondolja, sokan és sokféleképpen próbálkoztak, hogy a demokratikus erőket, a jóakaratú embereket összefogják, de a több hónapos, különböző intenzitású kérések, tiltakozások, könyörgések után a kormány válasza az volt, hogy megalkotta a bosszútörvényt. 

A Civil Bázis elnöke szerint sokan értik, hogy ez milyen óriási nagy baj ma Magyarországon, és hogy micsoda lejtmenetbe került ettől az ország. Mennyire elszigetelődik attól a fejlődéstől, tempótól, ütemtől, amelyre pedig igen nagy szükség lenne, hogy a magyar fiatalok kellő tudással és képességgel lépjenek majd a munkaerőpiacra, hogy szabad és felelős állampolgárok legyenek. Sokan értik azt is, hogy az óriási kihívásokra nem is évtizedeken, hanem éveken belül kell válaszolni, és fel kellene készíteni az országot a – környezeti, gazdasági és kulturális – válságokra. Ez pedig csak jó oktatással lehetséges. A problémák megoldásához egy tájékozott és felkészült, tudással rendelkező nemzetre van szükség. 

Horgas Péter szerint nem húzható tovább, hogy végre meginduljon a konkrét és példát is mutató együttműködés a különböző szervezetek között. Az EDF tagjai közvetlenül érintettek az oktatásban, a PDSZ, amely a pedagógusok jogait próbálta és próbálja képviselni, a Civil Bázis pedig – amelynek tagjai között több jogász, művész, pedagógus, aktív közéleti ember van –, új politikai szervezetként, megpróbál közösséget, felületet adni, a jóakaratú, változást kívánó állampolgároknak. 

Hozzátette: „mi hárman azért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az OKA-t, mert nagyon sokat voltunk együtt az elmúlt időben, megismertük és megszerettük egymást, bizalommal és figyelemmel fordulunk egymás felé, és ahogy említettem, azt gondoltuk, hogy teszünk egy ilyen, Setét Jenő szavaival „komoly ajánlatot”. Magyarországon gyakorlatilag nagyon sokan régóta várnak már arra, hogy a nagyon széttöredezett demokratikus erők megtalálják valamilyen módon az együttműködés formáját és útját. Az OKA tulajdonképpen erre is lehetőség, jó alkalom, ez az első lépés – szögezte le.

Megtudtuk azt is, hogy ennek a kezdeményezésnek az az egyik legfőbb jellemzője, hogy teljesen nyitott, mindenféle demokratikus szervezetet, pártot, mozgalmat, minden jóakaratú embert várnak. Az elmúlt hónapokban arról bizonyosodtak meg és azzal kellett szembenézniük, hogy megszűnt a párbeszéd lehetősége a jelenlegi hatalommal. „Valamit tennünk kell, nem nézhetjük végig, ami történik. Készülnünk kell arra, ha úgy hozza a sors, a jövő, legyenek kézzelfogható ajánlataink a magyar társadalom számára. Hogy el tudjuk mondani, milyen országban szeretnénk élni. Tulajdonképpen erről szól, ez az OKA.”

Horgas Péter szerint a különböző szervezeteknek más és más tudása, tapasztalata van. A Civil Bázis komoly kapcsolati hálóval, gyakorlati ismeretekkel rendelkezik, és ők a maguk részéről például ezt tudják „beletenni a közösbe”. Vannak körülöttük olyan szervezetek, magánszemélyek, amelyek és akik adott esetben jogi, kreatív, szervezési és mozgalmi segítséget is tudnak adni. A Civil Bázis, mint politikai közösség azért is vesz részt ebben az együttműködésben, mert tagjaikat szülőként, nagyszülőként, de szolidáris állampolgárként is érinti az oktatás.  

A Civil Bázis elnöke kiemelte, hogy ez csak az első, az oktatásról szóló lépés, de ugyanúgy szeretnék a szociális, az egészségügyi, a kulturális, a gazdasági, a mezőgazdasági és környezetvédelmi alapvetéseket is megfogalmazni, és egy együttműködési alapot létrehozni. Az OKA mai bemutatkozásán az őszre vonatkozó konkrét tervekből is említettek néhányat. Így szeptember elsején a Kossuth téren lesz Országos Tanévnyitó, amelyet majd találkozók és különböző megmozdulások követnek, például szeptember 15-én. De lesznek szociális jellegű események, mint felújítások vagy tanszergyűjtés. Egyelőre október 23-ig vannak konkrét terveik, de egészen a júniusi választásokig rendelkeznek egy folyamatosan bővülő naptárral.