Kémcsatorna az orosz propagandaadó

Nagy Mariann 2024. szeptember 21. 14:30 2024. szept. 21. 14:30

Az amerikai, a kanadai és a brit kormány azzal vádolja a Russia Today (RT) globális orosz propaganda tv-adót, hogy Moszkva hírszerző szervezeteinek eszköze. Ezért újabb szankciókat jelentettek be az RT ellen, többek között annak megakadályozására, hogy a moszkvai cég pénzt kereshessen fegyverkezésre az ország határain kívül. 

Az ügy előzménye a magyar vonatkozású leleplezés: az amerikai Igazságügyi Minisztérium vádat emelt az RT két munkatársa ellen, mert legalább 9,7 millió dollárt folyósítottak a Tenet Média elnevezésű, Amerikában működő videószolgáltatásnak, hogy terjessze a Kreml propagandáját és – a vádirat szerint – „aláássa az amerikai demokratikus politikai folyamatokat”. A vádiratban a Tenetnek dolgozó magyar fedőcég (Hungarian Shell Entity 1) is szerepel, amely részt vett egy YouTube-csatorna elindításában, álnéven szereplő ügyfelekkel. A cég nem rendelkezik nyilvánosan elérhető online jelenléttel. A Tenet nagy honoráriumokkal foglalkoztat szélsőjobb amerikai médiavezéreket, akik közül többen, mint például Dave Rubin és Lauren Southern korábban vendégeskedtek már Budapesten. Egyébként egy cseh fedőcég is megjelenik a dokumentumokban.

A rendszabályokat Anthony Blinken külügyminiszter jelentette be, kiemelve, hogy az RT nem csak állami rádió és televízió, hanem olyan intézmény, amely hivatásos hírszerzők segítségével „fedett műveleteket” hajt végre nem csak az Egyesült Államokban, hanem több más országban is. „Oroszország fegyverré tette a dezinformációt, hogy aláássa és befolyásolja a szabad társadalmakat, és ez az egész világra kiterjed” – így Blinken. „Felszólítjuk valamennyi szövetségesünket, partnerünket, kezeljék úgy az RT tevékenységeit, amint minden más hírszerző tevékenységet kezelnek országukban”. 

A bejelentés szerint a dezinformációs kampányok mellett, egyebek mellett a Tenet Média bekapcsolásával az RT pénzt gyűjt Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúra, foglalkozik kíber-kémkedéssel és pénzmosással, amelynek révén titokban vásárolhat könnyű fegyvereket, drónokat és éjjel látó berendezéseket Kínából és más országokból. Mint kiderült, az RT akcióinak irányítója Szergej Kirijenko korábbi orosz miniszterelnök, aki jelenleg Putyin stábjának helyettes vezetője. 

A bejelentést előtt az amerikai Igazságügyi Minisztérium és az FBI már egész sor vizsgálatot indított a kérdésben, arra törekedve, hogy megakadályozzák az orosz befolyást a novemberi elnökválasztásra. Az amerikai hírszerzés illetékesei megerősítették, hogy a Kreml továbbra is Trump kampányát támogatja, de hasonló orosz befolyási kísérletekkel találkozhatnak az RT révén más országokban, többek között Argentínában és Moldovában – olyan országokban, amelyekben a következő hónapokban választások lesznek, így kiemelt célpontjai a Kremlnek. Egyébként az RT áll a Németországban RED néven működő angol nyelvű hírszolgálat mögött, míg az African Stream afrikai országokba sugározza adásait.  

Washingtonban emlékeztetnek: az RT elleni kampány hasonlít ahhoz, amely még – a korábbi Trump-kormány idején – indult a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat ellen, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzeti érdekeire. Mind a Trump-, mind a Biden-kormány alatt az USA figyelmeztette a világ országait: ne támaszkodjanak a Huaweire kritikus infrastruktúrájuk kiépítésében. 

Az RT angol, francia, spanyol, portugál arab és más nyelveken sugároz rádiós és televíziós adásokat, amelyek hangsúlyozottan támadják az Egyesült Államokat, függetlenül attól, hogy annak republikánus vagy demokrata elnöke van.

Az orosz kormány a múlt év tavaszán állított fel kíber-kémkedési részleget az RT-ben. Az FBI a közelmúltban emelt vádat az RT egy szerkesztője ellen, akiről kiderült, hogy az orosz hírszerzés, az FSZB tisztjével együttműködve, hamis portálok százait telepítette az X-re, hogy terjessze az RT tartalmait. Az amerikai felderítést Kanada és Hollandia rendőri és hírszerző szervei támogatták, és a közös munkának köszönhetően, már csaknem ezer X (korábbi Twitter) használót vettek le a portálról. 

Az amerikai külügyminisztérium külön megvádolta az RT egyik vezetőjét, Anton Aniszimovot, azzal, hogy az orosz biztonsági szolgálat munkatársa. Ő szervezte azt az online platformot, amely látszólag a katonák támogatására gyűjtött pénzt, a valóságban viszont arra szolgált, hogy fegyvereket vásároljanak világszerte, többek között Kínából. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában ezentúl az RT bármilyen dollárban folyósított pénzét elkobozzák. Figyelmeztettek sok afrikai, közel-keleti és dél-amerikai országot az RT révén leselkedő veszélyekről. Az amerikai felderítés már tavaly leleplezte, hogyan jelentek meg Közép- és Dél-Amerikában az oroszok által szövegezett cikkek a sajtóban, úgy, mintha a helyi médiából származnának. 

Az amerikai Külügyminisztérium már korábban vízumtilalmat rendelt el öt orosz állami adó munkatársaira. Egyidejűleg a Pénzügyminisztérium szankciókat léptetett életbe az ANO Dialog, egy orosz (állítólagos) civil szervezet ellen, amely titkos hálózatot működtet.  

A Külügyminisztérium 10 millió dolláros jutalmat ajánlott föl olyan információkért, amelyek az amerikai választással kapcsolatos külföldi beavatkozásról szólnak. A tárca különösen két internetes portál ügyét akarja felderíteni. Egyikük neve „Russian Angry Hackers Did It”, azaz „dühös orosz hekkerek csinálták”. Az Igazságügyi Minisztérium és az FBI nyomoz amerikaiak után, akik tudatosan terjesztették a Kreml hamis híreit. Mint közölték, nem kívánják korlátozni a szólásszabadságot, csak olyanok ellen lépnek fel, akik tudatosan, szándékosan terjesztik a dezinformációkat.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa, az amerikai Meta csoport hétfőn bejelentette, hogy világszerte megtiltja az orosz állami média hozzáférését platformjaihoz, hogy elkerüljön minden „külföldi beavatkozási tevékenységet”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom