Kémkedhetnek utánunk az okosóránkkal

HírKlikk 2023. július 2. 09:45 2023. júl. 2. 09:45

Az Egyesült Államok hadügyminisztériumának katonai nyomozóhatósága, a CID arra figyelmeztetett, hogy az okosórák segítségével – ha rosszindulatú programokat telepítenek rájuk – ellophatnak felhasználóneveket, jelszavakat és akár banki adatokat is. Felhívták az amerikai katonák figyelmét arra, hogy ha találnak vagy kapnak okosórákat, azokat ne kapcsolják be, hanem adják át az elhárításnak. 

Amióta léteznek, azóta jelentenek biztonsági fenyegetést személyes hatáskörű, hordozható elektronikai berendezések – írja az Index. Izraelben például a kocogók által használt Strava fitneszalkalmazásról derült ki, hogy a nem közvetlen ismerősökkel is megosztja a felhasználó mozgási adatait – így bárki számára hozzáférhetővé tette például egy titkos Moszad-bázis helyrajzát.

Szintén Izraellel volt kapcsolatos a Stuxnet-akció, amikor pendrive-on bejuttatott rosszindulatú programmal tudták szabotálni az iráni nukleáris program urándúsító centrifugáit.

Az okosórák képesek helyadatokat, vagy wifit felderíteni, vagy eszközökre kapcsolódni Bluetoothon keresztül. Sokoldalúbb egy pendrive-nál, csatlakoztatni sem kell, elég becsempészni a célterületre.

A CID közleményének közvetlen előzménye, hogy az amerikai hadsereg tagjai tömegesen kaptak ismeretlen eredetű okosórákat. Egyelőre nem derült ki, hogy rosszindulatú műveletről, vagy online értékelések megemelése kedvéért hamisított rendelésekkel végrehajtott marketingakcióról van-e szó.

Forrás: Index