Kié a felelősség?

Gusztos István 2020. október 15. 15:02 2020. okt. 15. 15:02

Bújhatnak akárhová: a bűnért, amelyet az SZFE és az ország ellen elkövettek, a gyalázatos, menthetetlen, álnok és brutális erőszakért, illetve – remélhetőleg – most „csak" annak kísérletéért Orbán és Palkovics a felelős.

De persze nincs mentség az „alapítvány", a „kuratórium", a „kancellár" és a többiek számára sem. És osztozik a bűnben – ahogy korábban is – az egész kormány, az egész Fidesz – erkölcstelen támogatóinak, megvadult, verbális lincselőinek seregével együtt.

Minden vétkük közül a legnagyobb az, amit az ország jövője ellen követnek el: amikor rágalmazzák, lenézik, kigúnyolják a hallgatókat. Még akkor is, ha minden rágalmuk, bunkó fölényeskedésük, nevetséges tiltásaik, parancsolgatási kísérleteik, fenyegetéseik és mindenekelőtt állandó hazudozásaik értelmes és tisztességes ember számára undorítóak és önleleplezők. De éppen elegen vannak még a vezényszóra vagy önként, kéjjel uszulók – s ez a kormány(párt) leginkább hozzájuk beszél, őket hergeli.

Fiatal, önmagukért és egyetemükért – és most már valamennyiünkért, kik rühelljük az önkényt – kiállni kész embereket gyaláznak. De hihetetlen az a méltóság és öntudat, amely a hallgatókban van: világos, tiszta válaszaik leleplezik, szánalmassá teszik a háttérben kussoló hatalmasok és készséges eszközeik minden hazugságát és fenyegetését. Világossá teszik, amit sokan régóta tudunk: az önkénnyel nem lehet beszélni, mert az önkény bizony önkény.

Nemigen volt példa arra, aminek most tanúi vagyunk: a hallgatók és oktatóik összefogásának, a hazai, szakmai és egyetemi, alulról jövő szolidaritásnak, a széles körű nemzetközi támogatásnak. Minden, valamelyes önkontrollal megáldott vagy megvert hatalom legalábbis elgondolkodna ezen.

De nekünk nem adatott olyan hatalom, amely őrizne magában valami képességet a belátásra: elbizakodott, mindent fölzabálni akaró, vagy éppen vesztüket érző Döbrögik handabandáznak, miközben hasonló természetű megbízóik a háttérből lesik, mi jön ki ebből a mocskos kísérletükből.

Vannak hírek arról, hogy az egyetem ügye október végén téma lehet Brüsszelben – a kormány tán ezt megelőzendő akarja döntésre vinni a dolgot. Akár erőszakos döntésre is.

Kocsis Máté igazat szólt, ha nem is úgy gondolta: évtizedek óta nem volt hazánkban olyan büdös bunkó hatalom, mint most. Több mint tíz éve már.