Komoly figyelmeztetés Orbánéknak

Sebes György 2021. augusztus 26. 10:30 2021. aug. 26. 10:30

A főpolgármester bejelentette, azt javasolja a fővárosi közgyűlésnek, hogy vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását. Az indítványról várhatóan a jövő szerdai ülésen döntenek. 

Nem kétséges, hogy Karácsony Gergely kényszerhelyzetbe került. Maga is tisztában van vele, mekkora jelentősége van annak, hogy a magyar főváros megkapta egy ilyen világesemény rendezési jogát. Ez csak a 2017-ben sikeresen lebonyolított vizes világbajnoksághoz hasonlítható. S nyilván nem véletlenül írta nemrég az atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága, hogy ez Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye lesz. Nyertese pedig az egész ország, hiszen ez az esemény független üzleti elemzők szerint is nyereséges a több tízezer látogató és a több százmillió néző miatt – tették hozzá.

Csakhogy a másik oldalon van egy egyezség. Ezt a főváros és a magyar kormány kötötte. Többek között az is szerepel benne, hogy épül egy Diákváros Budapesten. Ez nagy segítséget jelentene azoknak a vidékről érkező egyetemi hallgatóknak, akik most gyakran csillagászati összegekért kénytelenek albérleteket fizetni. A kormány tervei szerint viszont részben éppen azon a helyen épülne meg a kínai Fudan Egyetem kampusza, ahová a Diákvárost tervezték. A főpolgármester már áprilisban jelezte, ha nem épül meg a ferencvárosi Diákváros, akkor a főváros kész lemondani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről.

Azóta „annyi” történt, hogy a parlament – a kormánypárti többség szavazataival – két törvényt is elfogadott. Ezek nyomatékosították, hogy a kormány nem mond le a Fudan tervéről. A magyar állam pedig a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét ingyen adja át a hivatalosan még csak előkészítés előtt álló beruházásnak. A kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost eszerint a korábbi tartalékterületekre tolják át. Fürjes Balázs államtitkár – többek között a Klikk TV-ben is – arról beszélt, hogy még semmi sem dőlt el. Másfél évig csak az előkészületek folynak, utána pedig a budapestiek egy népszavazáson voksolhatnak arról, hogy szeretnék az egyetemet vagy sem.

Karácsony Gergely viszont úgy látja, már most is világos, hogy a kormány számára fontosabbak a magánérdekek és a kínai érdek, mint az, hogy vidéki hallgatóknak legyen Budapesten megfizethető lakhatásuk. Többek között ezért sem tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz. A főpolgármester elérkezettnek látta az időt, hogy megfelelő választ adjanak erre, és világossá tegyék, nem lehet csak úgy felrúgni az egyezségeket.

A kényszerhelyzet kényszerű lépéseket szül. Úgy gondoljuk, a 2023-ra tervezett atlétikai világbajnokság ügyében nem az lesz az utolsó szó, ha a főváros megvonja a támogatását a projekttől. S nem azért mondjuk ezt, mert a szervezőbizottság oly nagyon bízik abban, hogy „a megkezdett munkát folytatva, együtt örülhetünk 2023-ban az ország, a város, és a magyar atlétika sikereinek”. S nem is azért, mert Fürjes Balázs is úgy nyilatkozott, „lesz népszavazás és lesz atlétikai vb”. Hanem mert egyszerűen bíznunk kell a józan észben. A főpolgármester természetesen nem sport-ellenes, de úgy gondolta, erős jelzést kell küldenie a sportot a lehetőségek határain túl is támogató kormánynak. Az pedig nem veheti magára annak ódiumát, hogy miatta – a megállapodások megszegése következtében – marad el egy ilyen világesemény.

Azt is látni kell, hogy az atlétikai világbajnokság szerencsétlen módon került bele a kormány és a főváros régóta húzódó ellentéteinek középpontjába. Orbán Viktor és a Fidesz a 2019-es önkormányzati választás számára kedvezőtlen eredményei miatt igyekszik megbüntetni azokat a térségeket, ahol a választók az ellenzékre voksoltak. Budapest számít az egyik fő ellenségnek és az, hogy Karácsony Gergely még miniszterelnök-jelölt is lehet, további rossz pontokat jelentett a fővárosnak.

Néhány hete portálunkon szavazásra tettük fel azt a kérdést, hogy ha a kormány becsapja az országot a Diákváros ügyében, akkor Karácsonynak le kell-e mondania az atlétikai vb rendezését. Eddig több mint ezren válaszoltak és nagy többségük igent mondott a felvetésre. Bár ez természetesen nem reprezentatív felmérés, azért azt mindenképpen jelzi, hogy a főpolgármestert sokan támogatják, amikor azért küzd, hogy a kormány ne tehessen meg bármit az emberek, a többség ellenére.

A mostani bejelentést tehát tekintsük komoly figyelmeztetésnek, de semmiképpen sem visszavonhatatlan döntésnek.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom