Lázár szerint Brüsszel felelős húszezer magyar halálért

Föld S. Péter 2021. március 31. 10:35 2021. márc. 31. 10:35

„A keleti vakcinák eddig 600 ezer magyar embernek mentették meg az életét, illetve óvták meg őket a súlyos betegségtől, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer magyar ember veszítette el az életét.” Lázár János volt kancelláriaminiszter mondta ezt a Rádió 7-nek. Nemcsak hazug, de alávaló is ez a kijelentés. Lázártól ennél többet vártunk.

Jó, tudjuk, hogy Lázár János is fideszes, ezért mindig is voltak, mondjuk így, vitatható megnyilvánulásai és mondatai, de ez a szint akkor is méltatlan hozzá. Akkor is ezt kell gondolnunk, ha tudjuk, hogy milyen lekicsinylően vélekedik és nyilatkozik a szegényekről. „Akinek semmije sincs, az annyit is ér”. És a közmunkásokról sem volt nagy véleménnyel, szerinte a közmunka azért jó, mert aki reggel 6-tól délután 3-ig dolgozik, annak nincs már ereje este 6-kor lopni.

De említhetnénk a fácánvadászatokat, a rejtélyes, méregdrágára sikeredett hivatalosnak mondott útjait - szóval van a rovásán rendesen.

De Lázárnak, szemben a több fideszessel, legalább néha voltak emberi pillanatai. Nem sok, de a Fidesz viszonylatában az ilyen ritka alkalmakat is meg kell becsülni. Ő volt az, aki társaitól eltérően, időnként, ha érdekei úgy kívánták, a kormánytól független, tehát valódi újságírókkal is szóba állt. Nem gyakran, de néhanapján ilyen is előfordult. Kancelláriaminiszterként pedig, jóval színvonalasabb kormányinfókat tartott, mint utódja, a színtelen, szagtalan Gulyás Gergely. Jó, Lázár is a Fidesz érdekében beszélt, vagyis, ha nem volt más választása, akkor szemrebbenés nélkül hazudott, de volt, hogy mindezt sármosan tette.

Ezt a mostani otromba szövegét azonban nem tudjuk mire vélni. Lázár ezzel ugyanis szintet lépett – nem felfelé, hanem lefelé. Ez az aljas mondat nem az ő, hanem a Hollik Istvánok, Kocsis Máték világa. Lázár okosabb annál, hogy elhiggye azt, amit mondott, mert maga is tudja, hogy a cikkünk elején idézett otromba és aljas megfogalmazásból egyetlen szó sem igaz. Lázár János nagyon jól tudja, hogy a húszezer magyar haláláért elsősorban a Covid-19 néven elhíresült vírus okolható, másodsorban pedig a vírus támadását legyengített, kivéreztetett állapotában fogadó magyar egészségügy. A külföldre, vagy a magánszférába menekült orvosok és ápolók hiánya, az évek során alulfinanszírozott, koncepció nélkül „vezetett” magyar egészségügy, a járvány veszélyességének késői felismerése, és a védekezés vezetőinek totális alkalmatlansága. Lázár azt is tudja, hogy a húszezer halott jó része azért halt meg, mert a kormány kezdetben nem a vírus, hanem a főváros ellen harcolt, a későbbiek során pedig Brüsszelt nevezte ki fő ellenségnek.

Azt kell gondolnunk, hogy Lázár János már a visszatérésén gondolkodik. Beizzította a rakétákat, s nyomul ezerrel. Ezért próbált nagyobbat és alávalóbbat hazudni, mint a többiek, ezért szállt be abba a nemtelen versengésbe, hogy ki tud nagyobb aljassággal Orbán Viktor kedvében járni.

Amikor Lázár 2018-ban elbúcsúzott (elbúcsúztatták) a központi szereptől és szűkebb pátriájába száműzetett, volt egy igen érdekes, ám nem túlságosan sokak által meghallott mondata: „Én húsz év múlva is még csak 64 éves leszek.” Feltehetőleg nem a Beatles együttes When I’m sixty four című dalára gondolt, hanem valami egészen másra.