Lázári ötlet: Orbán maradása négyezer milliárdba kerül

Németh Péter 2021. január 28. 09:10 2021. jan. 28. 09:10

Sokféleképpen értelmezhető Lázár János 24.hu-nak adott interjúja. A legtöbben úgy fordították le, hogy leginkább egy hűségeskü Orbán Viktor mellett. Kétségtelen, a beszélgetés tele van a miniszterelnöknek tett gesztusokkal. Én mégis inkább azt olvastam ki belőle, hogy sok-sok burkolt, vagy nyílt bírálat van benne, üzenet – nem is annyira Orbánnak, mint a választónak. Álljon itt ennek illusztrálására egy idézet az interjúból: „háborúban nem lehet országot építeni. Országépítésre vagyok alkalmas, nem az ellenfél megsemmisítésére. A 2018-as háttérbe lépésemnek van egy felbecsülhetetlen haszna: most nemcsak arra jut időm, hogy tegyem, amit tennem kell, hanem azon is gondolkodhatok, mit kellene tenni. Beleástam magam a vidékpolitikába, végtelenül inspirál és határtalanul élvezem, ahogy kémlelhetem a látóhatárt.”

Nem hinném, hogy Lázár ne tudná, hogy éppen Orbán áll állandó háborúban, ő használja örökkön-örökké a harci nyelvezetet, és most – talonba téve – van ideje azon gondolkodni, hogy mit is tegyen. Majd. Majd, amikor eljön az ideje. Mert jó alaposan megjegyezte főnöke – Orbán – korábbi intelmét, amely így szól: János, ha nem tudsz együttműködni azokkal, akiknek szintén van erejük és mondandójuk az országról, akkor a konfliktusaidtól nem erősebb leszel, hanem gyöngébb”.

Márpedig Lázár nem akar gyöngébb lenni, ő maga továbbra is erős ütőkártyának érzi magát, a felvetésre ugyanis, hogy most talonba helyezte őt a kormányfő, azzal válaszolt, hogy ütőkártyát nem szoktak talonba helyezni. Hogy erre azért vannak jó esélyei, azt mutatja a Lázár mozgása is. A demonstratív különállás után – a parlament utolsó sora –, apróbb gesztusok, nyilatkozatok a Főnök felé, korábbi állásához,  a kancelláriaminiszterséghez méltatlannak tűnő feladatok elvállalása – dohánybiztos, tenisz-szövetség –, de ugyanakkor küzdőképességét is mutatja. Meg hát taktikai érzékét, illetve a fentebb említett tanács – működj együtt az erősebbekkel – megszívlelése. Lázárnak igazában csak maga a kormányfő számít erősnek, illetve – átmenetileg – azok, akik aktuálisan fontosak Orbánnak. Ő pedig akkor válhat fontossá, ha képes olyan ötlettel előállni, ami erősíti a Fideszt és annak elnökét, ily módon pedig hatalomban is tartja.

Így érkezett el számára a nagy gondolat, és egy olyan területre lépett, ahol eddig nem járt: az agráriumon keresztül a vidék felfedezéséig. Ahogy már idéztük: beleásta magát a vidékpolitikába. Önmagában persze semmit nem érne, ha nem az ismételt győzelem lehetőségét hozná el, ezért járult az Úr színe elé. Ezt ő így fogalmazta meg az interjúban: „Orbán Viktor nyitott alkat, nem dogmatikus, tárt karral fogadja a megalapozott kezdeményezéseket. Legalábbis én ezt tapasztaltam nemcsak miniszterként, hanem akkor is, amikor dél-alföldi képviselőként kezdtem lobbizni az agrár new dealért, közte azért, hogy Magyarország ne csak tizenöt, hanem nyolcvan százalékkal egészítse ki az uniós forrásokat.”

Majd hozzátette a következőket: „az elmúlt évtized fejlesztéspolitikájának jóval nagyobb arányban voltak nyertesei a nagyvárosok, különösen a főváros, mint a vidék Magyarországa. Pedig vidékről több és stabilabb támogatást kapott a Fidesz, mint a nagyobb városoktól. Ideje helyrebillenteni ezt az aránytalanságot.” És azt is: „Orbán Viktor sem Budapestnek köszönheti a miniszterelnöki posztot, a fejlesztések során mégis a nagyvárosok irányába billent el a mérleg nyelve.”

A jelek arra utalnak, hogy Lázárnak sikerült meggyőznie a miniszterelnököt: a vidékbe kell öntenie a pénzt, ha újra nyerni akar. A terv már napvilágot is látott: 2030-ig négyezer milliárd forintot kíván fordítani a vidék, másként, a fideszes bázis megdolgozására. Hogy az agrár new deal – ahogy Lázár nevezte – kiknek fog valójában kedvezni, ma még nem tudjuk, mint ahogy a pénz elosztásának rendszerét sem. Csak annyit, hogy – megőrizve a brüsszeli támogatást, amely eddig e tevékenység 80 százalékát tette ki – a jövőben a magyar forrás lesz nyolcvan százalék. Vagyis a hazai közpénz milliárdjai emelkednek, hogy az arány megfordulhasson. A lázári ötlet tehát termékeny talajra hullott, újra közelebb húzta magához a miniszterelnököt. Ráadásul ezzel az akcióval, amelyet már ugye meg is hirdettek, az ellenzék nem tud versenyezni, és ha igaz az állítás, hogy Orbán a falu népének köszönheti miniszterelnökségét, akkor több lehet Lázárból, mint egyszerű képviselő.

Ráadásul egy ilyen leosztással Brüsszelnek sem lehet semmi baja, már csak azért sem, mert Lázár szerint – ismét egy gesztus Orbánnak –: „Brüsszelben percemberkék dáridója zajlik. Negyvenezres vízfej”.