Mi lesz az év szava: teleszülni, vagy oltakozni?

Föld S. Péter 2020. október 29. 19:00 2020. okt. 29. 19:00

Nem kívánnánk két hónappal az év vége előtt eredményt hirdetni, de az már most látható, hogy az oltakozni szó jó eséllyel pályázik az év szava címre. Pedig, erős a mezőny, hiszen itt van a Kövér László által épp a napokban előásott teleszülni kifejezés, amely nemcsak szépen hangzik, de tartalmilag is meglehetősen polgári és keresztényi jelentéssel bír. 

Igen, Müller Cecília országos tiszti főorvos is beszállt a versenybe, aki eredeti szakmája mellett a nyelvi lelemények területén is maradandót alkotott. Az általa kreált nyunyóka számos családban lett kedvelt kifejezés, de említhetnénk a krónikus beteg, vagy az alapbetegség szavakat is. Most legújabban azzal sikerült értékes segédpontokat szereznie, hogy azt mondta: mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni kíván, az megteheti.

Jó szó az oltakozás, kicsit régies és avítt ugyan, viszont az oltalomra hajaz, akár arra is asszociálhatunk, hogy Müller Cecília és társai megvédenek bennünket. Azaz, nemcsak oltakozhatunk általuk, de oltalmat is remélhetünk tőlük.

A baj csak az, hogy ez nem igaz. Épp annyira nem, mint ahogy Orbán Viktor sem mondott igazat, amikor szeptember 16-án azzal áltatta a magyar embereket, hogy „mindenki megnyugodhat, mert aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk”. Ilyen csodatevés akkor sem elvárható, ha komolyan gondolta volna a miniszterelnök. De nem gondolta komolyan, mert komoly ember ilyet legföljebb akkor mond, ha el akarja fedni az igazságot. Az igazság pedig az, hogy a szeptemberi bejelentés óta 980 ember halt meg a koronavírus következtében, a legtöbbüknek – Müller Cecília szavaival – krónikus, vagy alapbetegségük is volt.

Oltakozni viszont, az országos tiszti főorvos állításaival ellentétben, nem tudunk. Legalábbis, nem úgy, ahogy szeretnénk, és ahogyan hasznos lenne. A négykomponensű oltóanyag ugyanis még azelőtt elfogyott, mielőtt kapható lett volna, mert a szállítmányt a kormány lefoglalta. Ők osztják szét, a legújabb magyarázat szerint a 3 éven aluli gyerek kaphatják. Meg persze azok, akik valamilyen módon hozzájuthatnak. A többieknek marad a jóval kevésbé hatékony háromkomponensű oltóanyag, ami jelenleg szintén nem elérhető, de ebből, legalábbis az ígéretek szerint, lesz elegendő.

Tudunk tehát oltakozni, be leszünk oltva. Már csak a mellébeszélések és a ködösítések ellen kellene valami védőoltás, ami megoltalmaz bennünket a hiszékenység által terjesztett fertőzésektől.