Miért hallgat Csányi Sándor?

Bánó András 2021. július 13. 09:05 2021. júl. 13. 09:05

Egyre elképesztőbb szövegek hangzanak el magyar politikusoktól annak kapcsán, hogy az UEFA zártkapus mérkőzésekre büntette a magyar válogatottat a következő Nemzetek ligája sorozatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a legvadabbat, amikor azzal vádolta meg az Európai Labdarúgó Szövetséget, hogy munkásőr-hajlamú besúgókat alkalmaz. Túl azon, hogy az UEFA döntéshozóinak fogalmuk sem lehet arról, mit is jelent az a kifejezés, hogy munkásőr-hajlamú besúgó, az elkeseredett kifakadás már csak azért sem érthető, mert maga az MLSZ közölte, hogy milyen szempontok alapján döntött a szervezet. Ilyen volt például a molinók mellett a rigmusok között a Cristiano homosexual vagy a Bonjour buzi franciák, és a Deutschland, Deutschland homosexual  skandálása. A külügyminiszter arról nem nyilatkozott, hogy ezeket a rigmusokat helyénvalónak tartja-e, és arról sem, mi a véleménye a müncheni mérkőzésen horogkeresztes tetoválásokkal megjelenő magyar szurkolókról.

Csak és kizárólag az UEFA szigorú döntéshozóit kritizálta a ránk mért büntetések miatt. Felettébb csodálkozom, hogy Szijjártó Péter mielőtt filippikáit megfogalmazta, vajon miért nem konzultált Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével, az UEFA magyar alelnökével? Én biztosan megkérdeztem volna Csányit, hogyan is zajlott le az a megbeszélés, amin a szankciókat elhatározták?

Ha Csányi nem is vett részt a döntéshozatalban (bár ezt nem tudjuk, hiszen az alelnök nem szólalt meg az ügyben) a folyamatról biztosan nem az újságokból értesült, alighanem tájékoztatták őt a döntés előtt. Vajon miért nem kérdezi meg senki az alelnököt, ott volt-e a döntésnél, és milyen álláspontot képviselt egyáltalán?

Vajon miért nem kíváncsi erre egyetlen magyar újságíró vagy politikus? És ha már senki nem meri őt megkérdezni, akkor vajon ő maga miért nem tájékoztatja a közvéleményt és a politikusokat? Hiszen Csányi kettős szerepben van: szenvedőként, mint az MLSZ elnöke, és elmarasztalóként mint az UEFA alelnöke.

Nem kéne megszólalnia?