Mit szólnak az eutanáziához a magyar pártok?

HírKlikk 2023. szeptember 30. 09:48 2023. szept. 30. 09:48

Európa több országában engedélyezett az eutanázia, a magyar jogszabályok szerint bűncselekményt követ el, aki itthon segítene valakinek ebben részt venni.

A parlamenti pártok álláspontját a Blikk próbálta megismerni.

A Fidesz-frakció napirendjén nem szerepel a meglévő szabályozás változtatása – ez állt a nagyobbik kormánypárt rövid válaszában.

 A lap kereste Karsai Dánielt, mit szól az egyértelmű elutasításhoz. Annyit mondott, sajnálattal látja a kormánypárt remélhetőleg csak egyelőre elzárkózó álláspontját. „Bízom benne, a most megindult társadalmi párbeszéd eredményeképpen finomít a véleményén" – reagált az alkotmányjogász.

Karsai Dániel így vallott állapotáról az RTL-nek:

„Kétszeres országos kéktúra teljesítő vagyok. Most a taxitól eljönni az irodám bejáratáig egy komoly kirándulás. Ez van.”

Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász egy éve tudta meg, hogy gyógyíthatatlan betegségben ALS-ben szenved, mint a világhírű fizikus, Stephen Hawking is. A betegségben az izmokat elsorvadnak, mert a mozgató idegsejtek elhalnak, a végén pedig leáll a légzés. A tudatot azonban nem érinti és Karsai Dániel méltatlannak tartja, hogy teljesen tiszta fejjel nézze végig, ahogy leépül a teste és cselekvőképtelen lesz. Azért fordult a nyilvánossághoz, mert ma Magyarországon a hozzá hasonló emberek nem dönthetnek életük méltó befejezéséről. Európa több országában engedélyezett az eutanázia, a magyar jogszabályok alapján, azonban ha valaki itthonról segítene neki ebben részt venni, az bűncselekményt követne el. Ezért fordult a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz. 

A Momentum szerint „az eutanázia kérdését mély és átfogó szakmai, majd társadalmi vitára kell bocsátani, ennek kell lennie az első lépésnek”.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártjának az az álláspontja, hogy „Karsai Dániel egy nagyon súlyos problémára hívta fel a figyelmet, pártunk mélyen együttérez minden érintettel, ezért álláspontunk szerint az eutanázia kérdését mihamarabb társadalmi vitára kell bocsátani”.

A Jobbiknál is hasonlóképpen gondolkodnak. „Minden ilyen jellegű kérdésben elsőként érdemes szakmai és tudományos vitákat lefolytatni, majd ezután lenne fontos egy szélesebb körű társadalmi vitára bocsátani a kérdést. A pártokra legfeljebb ezt követően lehet szükség”.

A Mi Hazánk fontosnak tartja, hogy az öngyilkosság ellenkezik a keresztény alapelvekkel, ezért szerintük maximálisan törekedni kell a gyógyításra és a fájdalomcsillapításra. „Rendkívüli esetekben ugyanakkor, a legszigorúbb orvosi és jogi kontroll mellett elképzelhetőnek tartjuk az eutanázia engedélyezését” – olvasható a válasz-e-mailben.

A Párbeszéd – Zöldek szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért. Az eutanázia bevezetésének lehetőségét a párt a fentiek fényében mérlegelné, természetesen alapos szakmai és társadalmi vitát követően.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom