Nem hazudozott Vidnyánszky a meghallgatáson, csak maga felé hajlította a valóságot

Föld S. Péter 2020. október 27. 17:00 2020. okt. 27. 17:00

Azt mondta Vidnyánszky Attila, az Európai Parlament távmeghallgatásán, amikor arról kellett volna számot adnia, miért gondolták azt, hogy jó ötlet megszállni a színművészeti egyetemet, s kizárólag a kormányhoz hű arcokat ültetni az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumába, szóval, azt mondta Vidnynánszky, hogy október 23-án nem a színművészetis diákok és oktatóik melletti szolidaritásból tüntetett sok ember, hanem ez volt a baloldali politikai pártok kampánynyitója. Ha Vidnyánszky komolyan gondolta ezt a hülyeséget, akkor nagy a baj. Ha nem gondolta komolyan, akkor is. 

Feltehetőleg nem gondolta komolyan, mert ő azért mégsem egy Kósa Lajos szintű kaliber, és az sem kizárt, hogy nem csupán Mészáros Lőrincnél, de még Deutsch Tamásnál is okosabb. Ezzel együtt ilyet mondani, az arcátlanság kategóriájába tartozik. Ahhoz hasonló nagyságrend, mint amiről épp a napokban írtunk: hogy Gulyás Gergely szerint, valójában a kormány mellett tüntettek az emberek október 23-án, azért vonultak az utcára, mert annyira szeretik Orbán Viktor kereszténydemokrata kormányát, hogy inkább bíznak az állam által működtetett egyetemben, mint egy olyanban, amely egy – Gulyás szerint – független alapítvány irányítása alatt áll.

Ha tehát azon a vonalon haladunk tovább, hogy Vidnyánszky nem buta, csupán megbízóihoz hasonlóan, romlott és cinikus, akkor azt kell mondanunk, hogy könnyebb ostobaságokat beszélni bármiről, mint szembenézni a tényekkel.

Vannak helyzetek, amikor egyszerűbbnek látszik magunk felé hajlítani a valóságot, mint megérteni azt. És ha már magunk felé hajlítottuk, onnantól kezdve nincs megállás, mert bármi megtörténhet. Még az is, hogy felelősnek látszó nyilatkozók szerint, a magyar egészségügy állja a sarat, miközben mindenki tudja, hogy csak a szólamok szintjén van elegendő influenza oltóanyag, a valóságban lehetetlen hozzájutni, az országos tiszti főorvos pedig – túl azon, hogy felhívja a figyelmet a kézmosás fontosságára – keveset tud hozzátenni a járvány kezeléséhez.

Lehet a sajtó szabadságáról beszélni, csak előtte alaposan körül kell nézni, elég stabil-e fejünk fölött a plafon, mert hülyén venné ki magát, ha több kilónyi vakolat szakadna a hülyeségeket beszélő politikusokra. Ha Vidnyánszky alapvetéséből indulunk ki, akkor 1956-ban nem forradalom volt, hanem baloldali (lásd még: Nagy Imre és baloldali társai) által vezetett kampánynyitó. 

Mutogathat Vidnyánszky Brüsszelnek italos üvegekről készült fotókat, a lényeg ettől még nem változik: a hazugság mindig hazugság marad, az igazság  pedig, előbb, vagy utóbb, kiderül.