Nem kellene odaadni a befagyasztott uniós forrásokat Magyarországnak

HírKlikk 2023. október 14. 15:07 2023. okt. 14. 15:07

Még nem jutott el arra a szintre a magyar kormány, hogy hozzáférhessen. Bizarr és félreérthető nyilatkozatok érkeznek a Budapestről Oroszországról és Putyinról, gyakran hibáztatják Ukrajnát. Nem normális, hogy Franciaország és Németország ezek után is együttműködik Magyarországgal – ezt nyilatkozta a Forbes-nak a magyar jogállamiság brüsszeli jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield.

A tagállamokat közös érdekek kötik össze, például a mezőgazdaság, vagy a környezetvédelem, de kell egy vörös vonalat húzni, amikortól kezdve azt mondják, többé nem működünk együtt. Úgy tűnik, Orbán egyre kijjebb és kijjebb tolja a vörös vonalat, a tagállamok pedig tétlenül nézik ezt. Pedig amikor egy kormány ennyire elfajul, akkor az elszigetelés az egyetlen megoldás – mondta a Forbes-nak a magyar jogállamiság brüsszeli jelentéstevője arra a kérdésre, hogy a kormány visszatérően dicsekszik azzal, hogy minden, a Bizottság által elvárt mérföldkövet teljesített, és követeli a forrásokat.

Hozzátette, tudja, hogy a jogállamisági mechanizmus és a források befagyasztása a magyar embereket is bünteti. De a kormánynak is büntetés, mert tudjuk, hogy az uniós források egy részével visszaéltek – mondta Gwendoline Delbos-Corfield. „A kormánytagok, és a barátaik, családtagjaik, sógoraik, vejeik profitáltak belőle. Tényleg úgy tűnhet, mintha az EU egész Magyarországot büntetné a kormány tevékenysége miatt. De például az oktatás nemzeti hatáskör, ezért a tanárok fizetésemelése nem Brüsszelen múlik."

A politikus szerint azokat a jelképes lehetőségeket kellene elvenni a magyar kormánytól, amikben főszereplőként léphetnek fel. Ilyen például a soros elnökség, amit Magyarország 2024. július 1-jétől tölt be, illetve Orbán szavazati joga az Európai Tanácsban. Ezek csak a kormány számára fontosak – tette hozzá. „Nagyon meglepett, amikor a tagállami vezetők egyöntetűen azt mondták, nem nyúlnak hozzá a soros elnökséghez."

Egyetértek azzal, hogy el kellett zárnunk a pénzcsapot Magyarország számára, de ehhez szükség volt az Európai Unió Bíróságának jóváhagyására, és a Bizottságnak mérföldköveket kellett meghatároznia. Ez egy sokkal hosszabb és bonyolultabb eljárás, mint elvenni a soros elnökség lehetőségét – fogalmazott.

A folyosói pletykák arról szólnak, hogy a pénzt megkapja Magyarország, amivel nem értek egyet, nem tudjuk, mi változott Magyarországon és mi nem, csak kiállt néhány ember a kormányból, és elmondta, hogy teljesítették a mérföldköveket – mondta a politikus. „Nyár óta azonban semmi információnk nincs, olyan fejlődésről beszéltek, amit azóta sem látott senki. Különösen az igazságszolgáltatás függetlenségét kellene biztosítani ahhoz, hogy a kormány hozzáférhessen a forrásokhoz."

Az Európai Unió mai működésének egyik legnagyobb problémája, hogy nincs közvetlen kommunikáció az Európai Parlament és az Európai Bizottság között.

Mint mondta, borzasztóan mérges a Bizottságra, hogy nem reagáltak semmit a magyarországi kampányra ugyanúgy, mint amikor Nagy-Britanniában elkezdődött az euroszkeptikus kampány, szerinte a Bizottságnak óriásplakátokat kellene kitennie Magyarországon is. „És kérelmezniük kellene, hogy szerepelhessenek a tévében és reagálhassanak a hazugságokra. Itt az ideje, hogy közvetlenül felvegyék a kapcsolatot a tagállamok polgáraival, és elmondják az álláspontunkat."



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom